Чому обов’язково потрібно вмикати кондиціонер авто взимку

Кондиціонер – одна з бажаних опцій в автомобілі. Його основна функція – створювати в салоні комфортний клімат і рятувати в спеку.

Втім ігноруючи інструкцію і не виконуючи її рекомендацій, за одну зиму до нового літнього сезону можна залишитися без нього і, зрозуміло, «потрапити на ремонт».

Для чого ж потрібно включати систему кондиціонування в морозяну погоду?

Інструкція деяких авто чітко радить: «регулярно включайте систему кондиціонування повітря (навіть в холодну погоду), як мінімум один раз на місяць і давайте їй попрацювати не менше 5 хвилин». Ця рекомендація виникла через технічні особливості деяких систем кондиціонування, де використовується електромагнітна муфта компресора, який ганяє по системі холодоагент.

Від бездіяльності взимку муфта може просто закиснути. Але є одне велике «але» – всі системи кондиціонування перестають працювати на охолодження при температурі від -5 до +5 градусів залежно від автовиробника. Іншими словами, компресор відключається в районі нульової позначки за шкалою Цельсія, при цьому індикатор його роботи ніяк про це не сповіщає. А як же тоді виконати рекомендації?

Для початку необхідно уточнити, яка у вас система кондиціонування. Сучасні системи використовують компресори без електромагнітної муфти. Отже, їх запускати з метою профілактики закисання останньої немає ніякого сенсу. Але якщо інструкція все одно вимагає це робити, то запускати систему в роботу потрібно правильно.

Щоб кондиціонер запрацював і почав холодити, автомобіль необхідно загнати в теплий бокс і дати йому нагрітися до температури навколишнього середовища. При досягненні потрібної зовнішньої температури, датчик дасть команду, і система запрацює.

І головне, при запуску автомобіля в теплому боксі, необхідно обов’язково переконатися в тому, що в ньому встановлена ​​хороша вентиляція. Буде краще, якщо цю процедуру проводити в спеціалізованому сервісному центрі, де є система відводу вихлопних газів.


Не пропустіть