Мотоцикли з минулого

В Україні майстри реставрують і дають нове життя старим мотоциклам. Першою і досить вдалою роботою був мотоцикл «ІЖ Планета 2» 1967 року. Володар радянського мотоцикла каже, що він знайшов його у діда в гаражі. Він стояв там 30 років і навіть вріс у землю. Після деяких технічних маніпуляцій він майже одразу завівся і навіть поїхав.

Так почалась реставрація цього експонату, яка тягнулась впродовж року. Велику частину часу майстри витратили на те, щоб знайти необхідні деталі, адже завод вже давно не випускає нічого подібного. Як зазначає один із реставраторів: “Альтернатив було дві: або шукати деталі на розбірках та по селах, що неймовірно складно і довго, або купити усі запчастини китайські. Звичайно ми обрали важчий шлях, бо про якість деталей з Китаю усі знають”. З деталей “дідового мотоцикла” залишився тільки двигун та рама, все інші вишукувалось на теренах України. І на весні 2014 року з гаражу виїхав вже новісінький блискучий сталевий кінь. Робили його майстри у авторському стилі, тому складається він із деталей різних мотоциклів, таких як Jawa, МТ, Восход та різних моделей ІЖ, навіть не обійшлось без автомобіля, задній стоп стоїть від Газ 54.

Багато хто не вірив у те, що п’ятидесяти річний двигун буде їздити, бо мотоцикл хотіли використовувати як повноцінний транспортний засіб. І все ж таки, наперекір усім, Іж Планета 2 на ходу вже два роки та наїздив більш ніж 3 тисячі кілометрів. І зупинятись у нього немає в планах.

Так мотоцикл виглядає зараз, автором та володарем “мотоциклу з минулого” є Олександр Миколаенко. Збирав він не сам, а разом із своїм батьком, тож це вже сімейна реліквія.

Та на цьому не закінчилась історія, зараз Сашко із своїм товаришем працює над ще одним проектом, вже не радянським, але відомим в Україні мотоциклом – це Cezet 350. Родом цей залізний кінь із Чехії, вироблений у 1986 році. На цей раз мотоцикл буде зроблений в стилі Tracker і буде мало схожий на заводський екземпляр. Як зазначають майстри, з технікою 80-90х років працювати набагато простіше, адже необхідні деталі легше знайти, хоч і завод виробник вже давно не функціонує.
Майстерня працює над мотоциклом вже майже рік, і скоро світ побачить новий кастом проект від молодих ентузіастів.
Про подальші плани хлопці нічого не кажуть, хочуть спочатку завершити роботи над мотоциклом Cezet 350.


Не пропустіть