Автомобілі-потопельники: як не купити автомотлох

Останні кілька років на автомобільний ринок постійно потрапляє величезна кількість машин з сумнівним минулим, пише from-ua.com.

Чималу частку з них складають, так звані, «потопельники», або автомобілі, що стали жертвами різних повеней, ураганів злив. Такі машини купуються за кордоном на аукціонах, організатори яких чітко розуміють, що вони продають і за які гроші, і завозяться в Україну, де благополучно перепродуються. Володіти таким видом автомотлоху окреме задоволення, так як «потопельник» може зберігати в собі безліч прихованих дефектів, які буду постійно проявлятися, поки ви не позбудетеся від автомобіля. До цього, краще десять разів перестрахуватися при виборі автомобіля, якщо на те є причини. Зокрема, обчислити «потопельника» можна такими способами.

1. Під час огляду машини, підійміть всі килими і переконайтеся, що від них не виходить неприємного запаху

2. Уважно огляньте кріплення сидінь (для того, щоб ретельно висушити всі «нутрощі» автомобіля, треба витягнути з машини всі крісла). Якщо крісла знімалися, то це перша непряма ознака.

3. Особливу увагу варто приділити фарам – це досить дорогий вузол, який не завжди змінюють. Якщо на стеклах залишилася так звана «ватерлінія» (ледве помітний слід від води), то перед вами, безсумнівно «потопельник».

4. Огляньте важко доступні місця машини, такі як підкапотний простір, кути багажника, простору між панелями на предмет неприємного запаху і сторонніх предметів.

5. Знайдіть хромовані або нефарбовані деталі машини і досліджуйте їх на предмет іржі, яка недопустима, якщо автомобіль, який вам пропонують, зійшов з конвеєра не більше трьох років тому.

6. Якщо автомобіль вам сподобався, але все-таки сумніви долають, рекомендується зняти будь-яку бічну панель двері. У разі якщо на металі під панеллю є сліди води, ви вирахували «жертву повені».

7. На днище автомобіля є спеціальні зливні пробки, зроблені з пластику. Якщо вони виглядають, як ніби їх недавно міняли, можливо, це було зроблено для зливу води з машини.

Всі перераховані вище ознаки, звичайно, є непрямими, однак якщо на машині присутній один або кілька подібних вад, є сенс звернутися або до офіційного дилера для оцінки VIN машини, або відмовитися від покупки.


Не пропустіть