П’ять помилок водія, при яких страждає механічна коробка передач

Незважаючи на безліч видів автоматичних передач і їх постійне вдосконалення, інтерес до механічної передачі з роками не слабшає.

Цей простий механізм максимально реалізовує потенціал силової установки, але при цьому вимагає від автовласника певних експлуатаційних навичок. З цієї причини спорткари обладнані виключно механічною трансмісією, що дозволяє повністю контролювати поведінку машини і миттєво реагувати на зміну ситуації.

Все роботизовані, автоматичні версії і варіатори істотно поступаються механічним аналогу в надійності. Якщо прилад «з ручкою» ламається, то причиною появи несправностей нерідко служать неправильні дії самого шофера.

Незважаючи на всі складнощі управління, покупці все-таки віддають перевагу моделям з механічною передачею. Саме для них розроблений ряд рекомендацій, що дозволяють уникнути дорогих помилок.

Їзда на підвищених обертах. Помірний рух сприяє максимальній службі механізмів, а агресивна манера водіння призводить до прискореного зносу зчеплення. Першою ознакою виходу з ладу передавальної коробки служить неприємний запах в салоні.

Поспішний перехід на задню передачу без повної зупинки автомобіля викликає поломку шестерень. Якщо не дочекатися стану спокою, то маневр буде супроводжуватися характерним скреготом, попереджуючий про знищення коробки.

Звичка постійно тримати праву руку на важелі КП може послужити погану службу. Небезпека полягає не тільки в зниженні рівня безпеки, але і в ризику підвищеного зносу вилок і муфти в механізмі. Кращим способом водіння є положення обох рук на рульовому колесі, це істотно покращує швидкість реакції.

Слабке натискання на педаль зчеплення, через яке відбувається перегрів деталей конструкції, що призводить до поломки приладу. Найчастіше дефект присутній при русі на дорозі, для якої характерна наявність нерівностей. Після перемикання передачі ногу з педалі рекомендується відразу ж прибрати, так як при вичавленому механізмі вижимний підшипник відчуває величезні навантаження. Якщо це не спрацювало регулярно, то це призводить до руйнування диска зчеплення і підшипника.

Перескакування через передачу сприяє не тільки інтенсивного зносу елементів коробки, але і поломки двигуна. Те, що число обертів двигуна повинно відповідати швидкості, є аксіомою, яку новачки часто забувають. Наприклад, швидкість в 50 км/год ні в якому разі не можна розвивати на високих оборотах. Включення 3-го, 4-го, або 5-й передачі загрожує створенням колосального навантаження на коробку і, як наслідок, зносом всіх компонентів.

Джерело avtodream.org

Не пропустіть