Скільки сезонів можна їздити на літній гумі, перш ніж її міняти

Багато хто, особливо початківці автомобілісти, задаються питанням про те, як довго може прослужити одна літня гума. Скільки сезонів можна від’їздити без зайвого хвилювання на одних і тих же покришках. Економія – це звичайно святе, однак не варто піддавати себе і своїх близьких ризикам через неї.

Як довго служить гума

У більшості випадків виробники покришок заявляють, що створена ними гума не втрачає своїх експлуатаційних якостей протягом 10 років з моменту виробництва. Також для більшості покришок є обмеження по пробігу. Воно становить показник в 50-60 тисяч кілометрів на рік. Після подолання зазначених відміток подальша експлуатація покришок стає небезпечною і може стати причиною створення аварійної ситуації на дорозі і навіть привести до ДТП.

Само собою важливо розуміти, що в першу чергу на надійність зчеплення з дорожнім покриттям впливає поточний стан протектора. Його знос можна відбуватися швидше чи повільніше, залежно від різних умов, в числі яких: стан дорожнього полотна, навантаження на автомобіль, швидкість і інтенсивність їзди, погодні умови, стан розвал-сходження, перепади температур. За статистикою, в наших умовах шини служать близько 5 років. При цьому якщо автомобіліст використовує агресивний стиль водіння, то покришки можуть не прожити і 3 років.

Як визначити, що пора міняти покришки

Перше і найяскравіше свідчення того, що гуму пора міняти – це істотне зношення висоти протектора. Якщо він зносився до перемичок, то справи йдуть погано. Для літньої гуми гранично допустиме значення протектора складає 1.6 мм. Допомогти розібратися в питанні зносу шин допоможуть спеціальні цифри, які сьогодні наносяться на протектор. Ще дуже важливо перевірити наскільки рівномірно зношується гума.

Стан покришок може допомогти у виявленні різноманітних побічних проблем, чи то неправильний тиск в колесах або невірно виставлене розвал-сходження.

Друге, що вкаже на необхідність заміни покришок – це наявність будь-яких «нездорових» ознак. Тріщини, нерівності, будь-які інші сліди деформації свідчать про те, що прийшов час задуматися про обновці.


Не пропустіть