Як не “вбити” мотор за зиму: експерти розповіли, що робити

Зима зазвичай несе для власників машин безліч дрібних неприємностей і додаткових турбот. Багато водіїв цікавляться питанням чи потрібно прогрівати мотор автомобіля і як правильно це робити.

Двигуну теж потрібен час для виходу на оптимальний температурний режим. Відразу після запуску поршень швидко нагрівається від згоряння паливоповітряної суміші, в той час як стінки циліндрів все ще залишаються холодними.

Тому, щоб знизити напругу, яка буде виникати через різкі перепади температур і продовжити мотору життя, потрібно його трохи прогріти.

Головне на що потрібно звернути увагу – всі мотори мають свої норми робочих температур. Наприклад, якщо мотор на бензині, його норма буде 90-100 градусів Цельсія, у дизельного мотора нормою вважається 85-90 градусів. Пам’ятайте, що при більш низьких температурах коефіцієнт корисної дії менше.

Коли на вулиці сильний мороз властивості технічних рідин (масло, гальмівна рідина, антифриз і т.д.) погіршуються. Тобто якщо після запуску знизяться обороти мотора, можна починати рух. Але не перестарайтеся – рушайте плавно.

Якщо ви почнете різко “зриватися” з місця, то від проблем не піти.

Бензинові двигуни доводять до 2 000 оборотів колінвала, а дизельні – до 1 500 оборотів.

При дуже низьких температурах часто водії з досвідом прогрівають машину до того часу, поки температура охолоджуючої рідини не досягне приблизно 50 градусів. У машині з дизелем використовують передпусковий підігрівач мотора.

Джерело hyser.com.ua

Не пропустіть