З якого віку можна возити дитину на передньому сидінні?

Ще 20-25 років тому на передньому сидінні автомобіля могли їздити діти будь-якого віку – чи це одномісячний малюк, чи дитина десяти років – і ніхто не міг це заборонити. Це пояснюється досить просто: засобів безпеки (принаймні в нашому розумінні) тоді практично не було. Ті ж ремені безпеки з’явилися не так давно, а про подушки безпеки і говорити нічого.

Але з часом багато країн світу почали забороняти перебування дітей на передньому сидінні, завдяки чому було збережено сотні тисяч життів.

То з якого віку?

Згідно з чинними Правилами дорожнього руху, перевезення дітей на передньому пасажирському сидінні можливе, але з деякими застереженнями.

* Якщо дитині не виповнилося 12 років, то потрібно використовувати спеціальні захисні засоби – «трикутники». Наприклад, для дітей вагою до 36 кілограм – автомобільні крісла, що підбираються за зростом, вагою, і т. д.
* Якщо дитина старша 12 років, то вона має право використовувати звичайний ремінь безпеки.

Засоби для утримання

До таких засобів можна віднести:

* подушки;
* автокрісла;
* бустери;
* ремені.
Вимога до таких пристроїв всього одна – вони повинні враховувати вік і біометричні показники дитини. Тому батьки зобов’язані адекватно підібрати захист.
* Згідно з правилами перевезення, небезпечно садити дорослу дитину в крісло для малюка, так само як пристібати грудну дитину звичайним ременем.
* Конструкція фіксується так, щоб при непередбачуваних обставинах мінімізувати травматизм дитини, скувати рухливість її тіла.
* Для дітей старших 12 років потреби у використанні спеціальних утримуючих крісел немає. Використовується звичайний ремінь.

Де краще встановлювати такі засоби?

За статистикою, переднє крісло небезпечніше, тому автокрісла бажано монтувати на задньому сидінні, а саме – по центру. Все можна пояснити фізіологією дитини: в такому положенні різка зупинка не буде настільки небезпечною для здоров’я і ніжних м’язів шиї.

Подушка безпеки відмикається зовсім, оскільки наслідки її спрацювання можуть бути досить непередбачуваними. Діти, старші 4 років, сідають обличчям вперед, тому подушку краще вже не відмикати.
Поширена помилка – перевозити дитину на руках у дорослого! Цього робити не можна, оскільки при аварії дорослий просто придавить дитину своєю вагою. Не варто розраховувати на шанс її втримати.


Не пропустіть