Чому “гонщики” на дорогах не бачать пішоходів

При збільшенні швидкості у водія зменшується кут огляду, пише segodnya.ua.

Асоціація безпеки дорожнього руху Your Ideas Your Initiatives опублікувала інфографіку, яка пояснює причину наїздів на пішоходів водіїв, які їдуть з великою швидкістю.

Виявляється, в таких аваріях водій фізично не може побачити пішохода, який починає переходити дорогу. Кут зору людини, що рухається з різною швидкістю, істотно відрізняється.

Наприклад, при швидкості 40 км/год водій спостерігає обстановку в 100 градусів навколо нього. Якщо він їде 70 км/год – кут зору звужується до 75 градусів, а це вже загрожує тим, що пішохода, який швидко наближається, можна не побачити.

pochemu-gonschiki-ne-vidyat-peshekhodov-infografika-1

Коли автомобіль рухається зі швидкістю 100 км/год, кут зору водія становить всього 45 градусів, а при 130 км/год – і того менше – 30 градусів. Іншими словами, при високій швидкості люди бачать тільки перед собою, і не помічають, що відбувається збоку. А адже саме там може раптово з’явитися пішохід.

Така особливість зору людини враховується при обмеженнях швидкості в населених пунктах. Адже в більшості країн Європи, в містах і селах можна рухатися зі швидкістю не більше 50 км/год. В Україні ж дозволена швидкість 60 км/год, хоча завдяки “безкарним” 20 км/год всі їздять близько 80 км/год. А при такій швидкості водій не бачить пішоходів, які раптово вибігають на проїжджу частину.


Не пропустіть