Як захистити машину від граду

Град – короткочасне і нечасте явище, але збитків автомобілю може завдати значних. Ніяких особливих хитрощів по захисту машини від граду немає, але варто знати кілька простих дій, які не відразу згадаєш при раптовому стихійному лиху, пише autocentre.ua.

1. Потрапивши під град, важливо діяти швидко – він рідко триває більше чверті години, але нанесений автомобілю збиток майже не залежить від тривалості.

2. Не панікуйте. Градини діаметром близько 1 см не залишають вм’ятин на автомобілі. Але якщо розміри градин наближаються до 2 см, варто подумати про захист автомобіля.

3. У будь-якому випадку краще зупинитися, оскільки при зіткненні падаючих градин з їдучою машиною швидкості їх руху підсумовується, посилюючи наслідки.

4. Озирніться. Найпростіше – заїхати машиною під укриття. Таким можуть послужити навіс АЗС, шиномонтаж або парковки, тент придорожнього ресторану, великий міст або шляхопровід – природно, з оглядкою на правила дорожнього руху і безпеку оточуючих. На крайній випадок підійде дерево – його крона не затримується градин, але хоча б частково погасить їх кінетичну енергію. Правда, старі дерева небезпечні тим, що в разі сильного шквалу можуть «звалити» одну-другу гілку вниз.

5. Якщо варіантів із зовнішнім притулком немає, подумайте, чим можна вкрити автомобіль з наявних у вашому розпорядженні речей. Як правило, салонні килимки і піддон з багажника служать непоганим захистом, також підійде ковдра або плед, пляжна підстилка, рушник – чим товще тим краще. Можна оперативно викласти на автомобіль речі з багажника – сумки, одяг. Якщо у вашої машини заднє сидіння зроблено легкознімним, можна поставити на машину і його.

6. Але перш ніж вибігати під град, зрозумієте, які частини автомобіля будете вкривати. Зазвичай є сенс в першу чергу рятувати пофарбовані кузовні деталі, оскільки їх рихтування та фарбування в багатьох випадках обходяться дорожче, ніж заміна скла. А з кузовних деталей найцінніший – дах, оскільки він є незнімною деталлю.

7. Краще повністю приховати від граду одну деталь, ніж по частинах – кілька. Адже якщо наприклад, на том ж даху є хоча б кілька великих пошкоджень, його все одно доведеться перефарбовувати, незалежно від кількості вм’ятин.

8. Якщо град все ж пошкодив вашу машину, майте на увазі: сьогодні є технології, які дозволяють вирівняти невеликі вм’ятини без подальшого перефарбовування.


Не пропустіть