Як, дотримуючись простих правил, зменшити витрати пального

Ціни на бензин залишаються високими, тож добряче б’ють по кишені водіїв. Усі ламають голову над тим, як же зменшити витрати пального, аби хоча б трохи зекономити. Виявляється, це не так і складно. І зменшити деякий відсоток витрати пального цілком реально, пише expres.ua

Як це зробити? Спілкуємося з Олегом Комарницьким, керівником приватного автосервісу.

– Як зробити так, щоби авто споживало менше пального?

– У цьому допоможе правильний догляд за автомобілем. По-перше, потрібно регулярно перевіряти тиск у шинах. Якщо тиск низький, то колесо не тільки зношується, а й призводить до перевитрати пального. Але тут дуже важливий нюанс – надмірне підвищення тиску в шині ніякої економії не дає, а навпаки, робить їзду на дорозі більш небезпечною. Так збільшується зношуваність протектора, а крім цього, збільшується ризик розгерметизації.

Забруднені або зношені свічки запалювання – це теж одна з найчастіших причин перевитрати пального. Адже саме в свічках займається паливна суміш. Якщо на них є дуже товстий шар нагару, то загоряння відбувається з перебоями. Це на відсотків 20 збільшує витрати пального. Тож потрібно перевіряти їхній стан, і в разі зношеності – міняти.

– Популярна порада – прилаштуватися на дорозі за вантажівкою, це ніби теж дозволяє економити пальне. Наскільки це правда?

– Так, якщо легковий автомобіль їде за вантажівкою, то спрацьовують закони аеродинаміки: фура ніби “розрізає” повітря, і воно не створює опору. Економія таким чином становить приблизно 15 відсотків пального.

Також варто старатися уникати заторів, адже це призводить до 30 відсотків перевитрат. Окрім цього, плавний стиль водіння теж допоможе зекономити. Це означає, що потрібно уникати різких гальмувань, якщо це не є необхідністю. Також не варто перенавантажувати автомобіль. Якщо маєте безліч непотребу в багажнику, краще позбутися його.

– Дехто з водіїв задля економії пального не вмикає кондиціонер чи то пічку. Що на це скажете?

– Це, звичайно, трохи збільшує витрату пального, але економити на цьому не потрібно. Адже таким чином і видимість на дорозі краща, і водій за рахунок комфортної температури більше сконцентрований на безпечному русі.

– В інтернеті можна придбати спеціальні таблетки, які нібито дозволяють економити до 20 % пального. Наскільки це дієво?

– Повне безглуздя! Зазвичай такі таблетки – це звичайний нафталін. Якщо додати його в бензин, то октанове число збільшиться на 3 — 4 одиниці. Відтак спочатку витрата справді зменшується. Утім, уже через тиждень – другий нафталін кристалізується і забиває систему подачі пального. Свічки – повністю в нагарі. Тож це не просто неекономно, а ще й витягне з кишені кількасот гривень на ремонт авто. Запевняю, це просто чергова афера!


Не пропустіть