Як поліпшити оглядовість свого автомобіля

Підтримуємо чистоту скла, підбираємо правильну рідину для омивача і двірники, пише segodnya.ua.

Водіння автомобіля – заняття відповідальне. Від правильності рішень, прийнятих водієм, в буквальному сенсі залежать людські життя. А на рішення у людини за кермом нерідко є лічені секунди. І тут один з найбільш важливих факторів – оглядовість, або здатність бачити і розуміти ситуацію на дорозі на 360 градусів. Як поліпшити оглядовість? Виявляється, нічого складного в цьому немає.

Головні складові гарної оглядовості – це чистота скла, дзеркал і освітлювальних приладів. Багато досвідчених водіїв радять постійно возити з собою пляшку води, щоб при необхідності видаляти з усіх скляних поверхонь бруд – і цією порадою не варто нехтувати. Але це ще не все – у оглядовості є кілька складових.

СКЛООМИВАЧ. Бачок склоомивача краще тримати завжди повним, особливо в тривалих поїздках. Погода мінлива, і навіть якщо в середньому бачок доводиться наповнювати раз на місяць, то може трапитися ситуація, коли його вміст використовується за кілька годин. Тому повний бачок і запас рідини в багажнику – аксіома.

Рідину для омивача потрібно використовувати строго “по сезону” і не економити на ній. А ще не рекомендується вибирати рідину по запаху – це поширена помилка: ознакою якісної рідини якраз може бути різкий і неприємний запах, а не навпаки. Справа в тому, що в хорошій рідини для омивача використовується ізопропіловий спирт – нешкідливий для здоров’я і більш дорогий. Його характерний запах практично неможливо заглушити ароматизаторами. А в неякісних рідинах може використовуватися метиловий спирт, який пахне, як звичайний етиловий. Але він токсичний, і його використання в складі рідин омивача заборонено. Крім небезпеки для здоров’я, неякісні рідини можуть залишати на склі маслянисту плівку, яка погіршує оглядовість, особливо в темний час доби.

ДВІРНИКИ. Своєчасна заміна зношених щіток склоочисників – важливий момент. Як тільки двірник починає очищати скло нерівномірно, зі смугами, його потрібно негайно замінити. Якщо встановлені звичайні каркасні щітки, то можна без шкоди якості очищення заощадити і замінити тільки гумову стрічку.

Щоб двірники служили довше, ніколи не включайте склоочисник “на суху”. До речі, це небезпечно і для скла – застрягли в щітках піщинки можуть подряпати скло. Не рекомендується і установка двірників довше заводських – по-перше, це створить надмірне навантаження на двигун очищувача і може прискорити його вихід з ладу, а по-друге, щітки можуть гірше прилягати до скла, і тоді знизиться якість очищення.

У зимовий час варто використовувати спеціальні щітки – наприклад, з гумовим чохлом. Вони захистять деталі від обмерзання.

СКЛО. Головний етап догляду за автомобільним склом – його регулярне очищення від дорожнього нальоту, пилу, бруду. Звичайної води для цього недостатньо – після миття напевно залишаться розводи та плями, ледь помітні вдень, але вони викликають відблиски і недостатню видимість в темний час доби. Для догляду за склом краще використовувати спеціальні очищувачі і не економити на серветках для вікон.

Важливий момент: скло необхідно чистити не тільки зовні, але і зсередини. Причому застосування спеціальних очищувачів в салоні обов’язково. Адже там доведеться боротися не тільки з брудом і пилом, а й з нальотом усередині на склі, який утворюється в результаті дихання. Згодом він різко знизить видимість вночі і викличе відблиски, особливо якщо в машині курять. Причому неважливо, звичайні або електронні сигарети – наліт утворюється в будь-якому випадку і дуже швидко.

Поїздки в погану погоду вимагають особливої уважності від водія, а видимість при цьому знижується. Навіть невеликий дрібний дощ різко знижує оглядовість, не кажучи вже про зливу. Тому для поїздок в негоду краще заздалегідь запастися двома засобами, застосування яких в комплексі дозволяє значно поліпшити видимість і знизити ризик. Йдеться про засоби типу “антидощ” для застосування зовні та “салонні противотуманки” або “антизапрівачі” для використання всередині.

ДЗЕРКАЛА. Справний стан, чистота дзеркал і їх правильне регулювання – не менш важливий момент, ніж чисті скла. Багато хто пам’ятає, як правильно регулювати дзеркала? Нагадаємо: бічне дзеркало з боку водія повинно забезпечувати огляд шириною 2,5 метра на відстані 10 метрів. Дзеркало справа має давати огляд на 30 метрів назад і на ширину близько трьох метрів. Центральне дзеркало забезпечує огляд дороги позаду мінімум на 20 метрів, а при правильному регулюванні в його правій частині видно правий край заднього вікна.

Якщо штатні дзеркала не забезпечують достатній огляд, можна встановити додаткові. Але варто пам’ятати, що опуклі (сферичні) дзеркала – а саме їх часто встановлюють на додачу до штатних – спотворюють відстань до перешкоди.
Автомобільні дзеркала завжди повинні бути чистими, а обігрів – справним. Якщо обігріву немає, то його можна встановити практично в будь-яке автомобільне дзеркало.

ОСВІТЛЮВАЛЬНІ ПРИЛАДИ. Брудне скло фар не тільки погіршує огляд, але і дезорієнтує інших водіїв. Тому стежити за чистотою освітлювальних приладів потрібно регулярно. І тут багато водіїв роблять помилки, протираючи фари сухою або злегка вологою ганчіркою, губкою, гумовим або силіконовим водосгоном, а взимку – просто снігом. Справа в тому, що більшість сучасних фар виготовляється не з звичайного скла, а з акрилового або зовсім з полікарбонату – просто пластика. При неправильному догляді на такій поверхні незабаром утворюється павутина з дрібних подряпин, а також стирається спеціальний шар, що захищає нутрощі фари від ультрафіолету. Результат – зниження ефективності освітлення і погіршення видимості.

Мити фару в дорозі краще, використовуючи пляшку води з дозатором або пульверизатор і м’яку автомобільну щітку. Така щітка дозволяє позбутися від частинок бруду, не дряпаючи поверхню фари. Протирати можна тільки чисті фари і то обов’язково чистими серветками. Якщо ж фара забруднена, можна використовувати навіть спеціальні вологі серветки в тубусах – тільки вода і м’яка щітка. Для видалення бітумних плям і комах краще використовувати спеціальні рідини і ні в якому разі не відтирати їх силою!

Дотримуючись цих простих порад, які вимагають лише трохи уваги до свого автомобіля, можна помітно підвищити комфортність водіння і безпеку. А заодно забути про втому очей – адже зазвичай це наслідок недостатньо чіткого огляду і відблисків.


Не пропустіть