Як не заснути за кермом під час подорожей нічною Україною

В дорозі потрібно бути максимально уважним до сну. Бо інколи втома може стати причиною страшних наслідків, пише kyiv.depo.ua.

Подорожувати Україною на автомобілі – це справжня романтика. Нічні поїздки теж мають певний шарм. Ввечері, наприклад, виїжджаєш з Києва, а вже зранку ти у Закарпатті чи на Херсонщині, біля моря.

Та нічні подорожі мають, як і багато плюсів, так і купу доволі небезпечних ситуацій. Отже, перед нічною дорогою потрібно добряче виспатися, щоб бути бадьорим у дорозі.

Зазвичай у нічну дорогу виїжджають десь о 21-22 годині. Близько півгодини йде на виїзд з Києва, і от вона – траса, з якою тобі “товаришувати” сотні кілометрів.

Найзручніше розбити маршрут на умовні відрізки. Проїхав 200-250 кілометрів – зробив зупинку. І так увесь шлях. В такому режимі не встигаєш дуже сильно стомлюватися, як морально, так і фізично: за ці 200 кілометрів спина не “затече”, очі, що під час дороги у постійному напруженні, не почнуть “збоїти”.

Під час зупинок можна трохи розім’яти м’язи: поприсідати та помахати руками. Це бадьорить.

Звичайно, потрібно розраховувати на те, що попутники, скоріше за все, вночі будуть спати, поки дехто кермує. Тому потрібно заздалегідь запастися хорошою музикою для автомагнітоли. Головне – не обирати монотонні і спокійні пісні, які можуть “підбурювати” на сон.

Не варто “присідати” у дорозі на енергетичні напої. Багато водіїв думають, що, випивши енергетик, вони будуть їхати без втоми кілька діб. Але в реальності все навпаки – енергетичний напій лише створює додаткове навантаження на організм: те ж серце починає швидше ганяти кров, мозок напружується. Тому у перші кілька десятків хвилин після такого напою і здається, що ти дуже бадьорий, та зовсім скоро захочеться спати ще більше через перенапруження.

Краще вже випити трохи кави, але і тут не варто перегинати палицю. Тому що кава у великих об’ємах може мати протилежну дію і “зрубати” в сон.

Наближаємося до світанку. Саме в такі моменти, десь о 5 ранку, водіям особливо хочеться спати. І в таких випадках не потрібно вмикати “супермена”, продовжуючи давити на педаль газу.

Якщо відчуваєте, що сон вже “окупував” увесь мозок, потрібно шукати паркувальну зону для відпочинку. І в таких випадках не треба соромитися перед попутниками, мовляв, от я нетерплячий – захотів спати. Усі ці сумніви зводиться нанівець, коли, проїжджаючи по дорозі, бачиш у кюветі авто. Можливо, той водій заснув за кермом через увімкненого “супермена”.

Отже, шукаємо паркувальну зону. Найкраще підійде спеціальна “кишеня” або автозаправка із зоною відпочинку.

Найефективніший спосіб боротьби зі сном – вмивання холодною водою. Можна почистити зуби – теж бодрить. Також допоможе зарядка. У більшості випадків після такої “терапії” організм повинен увімкнути додаткові сили, яких вистачить, щоб дістатися пункту призначення.

Проте може бути й так, що навіть після таких процедур ви все одно будете хотіти спати. Тоді лягайте в автомобіль і засинайте хоча б на півгодини. Так ви повністю, як кажуть, “переб’єте” сон і будете доволі бадьорим навіть після такого невеличкого перепочинку.

Згодом, звичайно, захочеться їсти і відмовляти у цьому вашому шлунку не потрібно. Проте слід пам’ятати, що багато їсти не бажано, адже повний шлунок теж клонить на сон. У водіїв зі стажем навіть є такий жарт – “водій повинен жити впроголодь”.

Щасливої дороги!


Не пропустіть