10 принципів правильної парковки, які повинен знати кожен

Зі збільшенням кількості машин в містах паркувати автомобіль стає досить складним завданням, рішення якого вимагає значного досвіду практичного управління автомобілем. Пом’яті крила, багажник, дверці, капот автомобіля – далеко не повний перелік розплат за низьку технічну майстерність управління, неправильність співвідношення ширини простору і невміння передбачати наслідки своїх дій. Але згадаємо вислів “на помилках вчаться” і постараємося їх не здійснювати, пише mediaport.net.ua.

Для цього передусім не потрібно порушувати правила зупинки і стоянки.

Паркувати доводиться в найрізноманітніших умовах і тому дати абсолютно точні і категоричні інструкції для виконання цієї складної операції неможливо. Але розглянути основні правила і методи паркування необхідно, залишивши дрібні деталі на ваш розсуд. Наприклад, висадити пасажира в калюжу чи замет, загородити прохід пішоходам, сподіваючись, що обійдуть і так далі.

Поговоримо про те, як правильно паркуватися. Нагадаємо, що навіть найправильніша і грамотна з водійської точки зору постановка автомобіля на стоянку втрачає сенс в місцях, де парковка заборонена.

У пошуках місця для парковки постарайтеся не блокувати рух транспортним засобам, що рухаються позаду вас.

Основні принципи паркування:

1. Ставити автомобіль на стоянку швидко.
2. Уміщатися в певних габаритах.
3. Мати вільний виїзд із стоянки.
4. Від’їжджати з місця стоянки без розворотів.
5. Не ставити автомобіль в зоні активного маневру.
6. Не залишати автомобіль на спусках і підйомах.
7. Не ставити автомобіль на вузьких місцях вулиці.
8. Забезпечувати вільний прохід пішоходів.
9. Не порушувати основні знаки.
10. Не відкривати різко дверей на стоянці, щоб не пошкодити автомобілі, що стоять поруч.

Припаркувати автомобіль можна біля тротуару паралельно або під кутом, якщо спеціальними дорожніми знаками не регламентований інший спосіб постановки транспортних засобів на стоянку. Заїжджати на парковку краще всього заднім ходом, а не переднім. В цьому випадку вам треба менше місця і легше буде виїжджати.

Подивіться в дзеркало заднього виду: чи немає ззаду автомобіля, а якщо є, то яка дистанція до нього? Якщо він близько, “відірвіться” від нього або відмовтеся від парковки в цьому місці. Різке гальмування може привести до попутного зіткнення з ним. Перед зупинкою заздалегідь подайте попереджувальний сигнал.

Найбільш складна парковка – біля тротуару між двома автомобілями. Для парковки переднім ходом “просвіт” має бути 2,0-2,5 довжини вашого автомобіля, задній – не менше 1,5 довжини. Бажано бічний проміжок тримати близько 1 м. Більший і менший бічний проміжок не дозволить вам красиво зайняти своє місце.

Краще всього паркувати автомобіль заднім ходом. Ставте свій автомобіль поряд з переднім, заднім ходом починаючи рух і одночасно повертаючи кермо управо. Як тільки міждверна стійка вашого автомобіля порівняється із заднім бампером автомобіля, що стоїть попереду, плавно повертаємо кермо у зворотний бік. Все потрібно робити дуже повільно, як в сповільненому кіно.


Не пропустіть