Що необхідно знати при зарядці акумуляторної батареї автомобіля

Майже у всіх автомобілях встановлені акумулятори, виготовлені за технологією WET. У цих акумуляторах використовують електроліт – розчин дистильованої води і сірчаної кислоти, пише ultramir.net

Електроліт, в той час, коли акумулятор заряджений, повинен мати щільність 1,27. Відхилення може бути 0,01 г/см3, якщо середня температура повітря 25°C.

Ємність акумулятора можна подивитися на ампер-годинах, на них також можна побачити, як довго він зможе підживлювати навантаження, яке до нього підключене, до тих пір, поки напруга в ньому не стане мінімальною (по 1,6 V) на кожному з елементів. Якщо акумулятор розрахований на 12 V, для нього мінімальна напруга буде 9,6 V.

Не варто забувати, що заряд акумуляторної батареї і її ємність – це абсолютно різні поняття.

Ємність ніколи не змінюється, а ось зарядити акумулятор можна і наполовину, і повністю.

• при максимальній зарядці струм дорівнює 10% акумуляторної ємності. Якщо акумулятор має ємність 65 А/год, струм повинен бути не більше 6,5 А;
• для зарядки акумуляторів існують індивідуальні параметри напруги – 6 V, 12 V, 24 V, 48 V;
• потрібно пам’ятати, що підключаючи зарядку, не потрібно забувати про полярність.

Поширеною проблемою батареї вважається сульфатація. Це процес сірчанокислотного утворення великих за розмірами кристалів на стінках активної маси акумулятора і на пластинах. Якщо почнеться процес сульфатації, то в акумулятора поступово зменшуватиметься ємність.

Причини сульфатації:

• Акумулятор заряджався часто високим струмом.
• Батарея часто повністю розряджалася і перебувала довго в такому стані.
• У електроліту занадто висока щільність.

Яких правил необхідно дотримуватися при зарядці акумулятора:

• У приміщенні повинна бути хороша вентиляція.
• Потрібно викрутити пробки ємностей батареї, щоб уникнути сильного збільшення внутрішнього тиску. Він з’являється при реакції під назвою електроліз, при випаровуванні молекул водню.
• Під час зарядки акумулятора, в приміщенні повинні бути дотримані правила пожежної безпеки. Навіщо це? При зарядці виділяється гримуча суміш, вона вибухонебезпечна.

Заряджаючи акумулятор, спочатку потрібно підключити клему плюс, а вже потім мінус. Тільки коли це вже зроблено, зарядний пристрій можна підключити до джерела живлення.


Не пропустіть