Куди можна поїхати з українським посвідченням водія

Машина дозволяє туристам дістатися до менш відомих куточків тієї чи іншої країни. Крім того, індивідуальний транспортний засіб дає подорожуючим певну свободу – від розкладів поїздів, від попутників і т.п, пише ubr.ua

Однак одних діючих водійських прав може бути недостатньо для вільного пересування світом, так як багато країн ввели обмеження на дію іноземного водійського посвідчення на своїй території.

Незважаючи на існуючі обмеження, рівень володіння мистецтвом управління транспортним засобом може бути яким завгодно. Деякі країни дозволяють іноземцям обміняти водійське посвідчення без будь-яких тестів. Однак є такі держави, де доведеться здавати повноцінний іспит з водіння.

За даними порталу Compare The Market, в плані свободи переміщення найбільшу силу дії в світі мають водійські права Великобританії та Франції. Представники цих країн мають найбільше можливостей в плані подорожі в іншу країну на машині.

Потенціал водійських посвідчень двох європейських країн фахівці порталу оцінили в 97 балів. Це означає, що водії з Великобританії і Франції мають найменше обмежень на водіння автомобіля в інших країнах світу. В межах Європи цих обмежень практично не існує. Легко з британськими та французькими правами переміщатися по Канаді, Японії та Південній Африці.

Трохи менший потенціал мають водійські права Німеччини, Швеції та Бельгії. Свободу переміщень по містах світу з правами цих держав фахівці оцінили в 96, 94 і 93 бали відповідно.

Трохи складніше переміщатися по світу з правами Фінляндії (91 бал), Італії та Іспанії (90 балів). Лише в 73 бали був оцінений потенціал водійського посвідчення жителя Швейцарії.

Найменшу свободу переміщення, за даними порталу, мають російські водійські права. Їх потенціал дорівнює 64. Це означає, що російським водіям за кордоном доведеться зіткнутися з низкою складнощів при обміні водійського посвідчення.

В Ірландії, Великобританії, Швеції та Фінляндії термін дії прав становить 12 місяців, потім також слід скласти іспит з водіння.

Пластикові права, видані в Україні дійсні в більшості країн, а водійські посвідчення, отримані ще при СРСР, не відповідають цим стандартам. Для подорожі за кордон, до старих посвідчень обов’язково слід отримати права міжнародного зразка.

Процедура отримання міжнародних прав досить проста. Для оформлення документів досить копії водійських прав і фотографії. Вся процедура оформлення займає близько тижня.

Якщо з туристами все досить просто і зрозуміло, то для тих, хто виїжджає на постійне місце проживання в інші країни, все не так однозначно. Одне з останніх досягнень Міністерства закордонних справ України – попередня домовленість про визнання українських водійських посвідчень в Іспанії. У разі вдалого завершення переговорів з цього питання, тим, хто вирішив осісти в Іспанії, не доведеться перездавать іспити з теорії та по водінню.

В Ізраїлі поліцейським слід пред’являти закордонні права тільки із закордонним паспортом. Тим, хто вирішив залишитися там надовго, слід протягом 36 місяців пройти тест з теоретичної частини правил дорожнього руху. Якщо з першого разу тест не зданий, то доведеться перездавати і теорію, і водіння. Якщо здати на права не вдалося з третьої спроби – відправлять на навчання в автошколі.

У Чехії ті, хто має дозвіл на проживання, можуть користуватися правами, виданими в будь-якій країні-учасниці Віденської конвенції ООН “Про дорожній рух”. Заміна водійського посвідчення проводиться тільки після того, як людина стає повноправним громадянином. При цьому перездавати іспити не потрібно зовсім.


Не пропустіть