Як викрутити зламаний болт в автомобілі: полегшуємо ремонт разом

Кожен автомобіліст знає, що ремонт машини – процес досить трудомісткий. Через постійні навантаження на різні деталі часто ламаються всякі дрібниці як, наприклад, болти. Якщо водій-початківець зіткнуться з такою проблемою, то він навряд чи впоратися самостійно без знань особливих прийомів. Навіть з такою неприємністю можна впоратися досить легко і швидко, пише auto.today.

Найчастіше поломка болта відбувається унаслідок дії на нього надмірно великої сили, а через іржу викрутити його звичайним способом не виходить.

Найчастіше ламаються болти з різьбленням, які постійно перебувають під впливом вологи.

Як саме ламаються болти

Найгірший варіант – це болт, який зрізувався урівень. Такий гвинтик неможливо викрутити просто так, не застосовуючи спеціальні прилади, наприклад, дриль чи зварювання.

Краще, якщо поломка сталася вже під час викручування, тобто частина “тіла” болта знаходиться зовні.

В цьому випадку, болт вже вважається “зірваним”, оскільки Ви вже почали його викручувати. Видалення такого болта – процедура досить проста, оскільки в цьому випадку знадобиться тільки викрутка або плоскогубці, максимум – зварювання.

Ефективні способи, як викрутити зламаний болт

Перш, ніж переходити безпосередньо до видалення зламаного бота, треба провести низку підготовчих заходів. Найголовніше перед початком робіт очистити місце, де знаходиться зламаний болт, від масла, бруду, пилу і інших чужорідних забрудників.

Потім слід обробити місце з’єднання, де зроблено різьблення, спеціальною рідиною для більшого тертя або машинним маслом. Як один з варіантів, можна кілька разів ударити молотком по шматку болта, що залишився. Також можна спробувати нагрівати його за допомогою лампи або паяльника, але робити це треба тільки при упевненості, що “сусідні” деталі від тепла не постраждають.

Як викрутити болт, якщо він зламався вище за різьбову поверхню Варіант №1.

Якщо Ви змогли хоч на невеликий відрізок викрутити болт, тобто “зірвати” різьблення, то для видалення такої зламаної деталі буде досить пасатижів або розвідного ключа.

Варіант №2.

В цьому випадку необхідно буде використати болгарку, ножівку або зубило (все залежить від розміру болта). Головне – не докладати занадто великих зусиль. Суть такого способу видалення полягає в тому, що проробляється поперечний отвір за розміром викрутки. Після того, як Ви зробите отвір, треба спробувати викрутити болт викруткою.

Варіант №3.

Можна використати зварювання. Для того, щоб виконати таку процедуру, можна використати звичайний апарат для дугового зварювання, але краще всього підійде зварювальний інвертор. Для того, щоб витягнути зламаний болт, треба підібрати відповідну за розміром гайку, приварити її до частини болта, що залишилася, з внутрішньої сторони і викрутити його. Зварювальний шов треба робити з внутрішньої сторони гайки, після чого можна спробувати викрутити болт. Під час використання дугового зварювання утворюється багато шлаку, який заповнює частину шва.

Саме через це явища рекомендується використовувати інвертор. Під час проведення зварювальних робіт обов’язково треба потурбуватися про власний захист, а також забезпечити хорошу вентиляцію, щоб тепло, що виділяється, “йшло”.

Як викрутити зламаний болт, якщо він обламався урівень з поверхнею або нижче неї

У подібних ситуаціях доведеться вживати кардинальніші заходи. В ролі інструменту потрібний буде дриль з тонким свердлом.

У тілі болта треба буде зробити 2-3 тонкі отвори, щоб потім зробити з них одне, в яке треба буде заглибити викрутку, якою і будуть видалені уламки болта. Інший спосіб буде трохи складніший. Я

кщо не вдалося прибрати болт жодним з описаних вище методів, то треба діяти ще рішучіше. В цьому випадку будуть потрібні дриль і мітчик. У рамках цього методу усередині болта просвердлюється отвір, в якому за допомогою мітчика робиться ліве різьблення.

Після того, як нове різьблення буде готове, зламаний болт можна буде викрутити за допомогою меншого за розміром лівого болта, який просто треба закрутити в новий отвір. Якщо болт зламався точно на рівній поверхні, то його можна буде висвердлити. Цей варіант найкардинальніший, складний і небезпечний, оскільки при свердлінні можна легко пошкодити малюнок різьблення. У рамках цього методу використовується принцип вкладання: спочатку в центрі болта робиться отвір тонким свердлом.

Потім треба узяти свердло, яке треба точно по центру укрутити у болт. І повторювати таку дію треба до того моменту, поки стінки зламаного болта не стануть настільки тонкими, що їх можна просто зламати за допомогою пінцета. Найголовніше в цій справі – не гарячкувати, якщо з першого разу не змогли прибрати зламаний болт. Якщо нічого не виходить, то краще віддати цю роботу тій людині, у якої вже є досвід усунення подібних дефектів. Так Ви зможете зберегти не лише робили своєї машини, але і власні нерви.


Не пропустіть