Що відбувається в салоні машини, залишеної під сонцем

Уже неодноразово йшлося, чому влітку не можна залишати дітей у машині. Те саме стосується тварин і вибухонебезпечних речей, пише autocentre.ua.

Але фахівці ADAC вирішили знову нагадати, чим може обернутися для людини перебування в закритому автомобілі влітку.

Реальні випробування у салоні автомобілі при закритих вікнах довели, що лише за 1,5 години температура повітря піднімається до 60°С. Якщо залишити відкритим одне вікно – до 50-53°С, а якщо два – до 45-47°С. При відкритих вікнах ступінь нагрівання салону залежить від вітру. Але під прямими променями і за умови спеки понад 30°С, усередині машини може утворитися сауна з температурою повітря до 80°С.

Навіть якщо вікна відкриті, живий організм, що перебуває в салоні (дитина, доросла людина або домашній улюбленець – не важливо), в кращому разі може дістати «тепловий удар». Після перебування в авто під палючим сонцем можливий навіть летальний результат. Адже людина може лише протягом дуже нетривалого часу витримувати температуру в межах 55-65°С. Але існує безліч чинників, що впливають на переносимість високих температур – від вологості повітря до індивідуальної витривалості.

null

З огляду на результати проведеного експерименту, в ADAC склали список рекомендацій, як захиститися від сонця в машині, пережити спеку і полегшивши водіння влітку. На думку дослідників, навіть наявність кондиціонера не може нівелювати вплив високої температури на організм.

Як у спекотну погоду врятуватися від перегріву в автомобілі
перед початком руху слід відкрити всі вікна, а ще краще – двері;
щоб охолодити розпечений на сонці автомобіль, краще увімкнути режим рециркуляції;
щоб не захворіти, доцільно спрямувати потоки повітря в область плечей і/або скла;
оптимальна температура в авто – 22° C – 25°С;
для комфортного самопочуття за кермом і не тільки в спеку краще пити близько 3 л води в день;
бажано носити вільний одяг з натуральних тканин;
не варто одразу хапатися за кермо, сідаючи в салон. Слід почекати, щоб він охолов, особливо, якщо він має шкіряне оздоблення. Не варто і одразу «стрибати» у шкіряні сидіння – під сонцем вони можуть нагрітися так, що можна дістати опік. Особливо, якщо сідати в шортах або спідниці;
експлуатація автомобіля в спеку небажана, тому в далеку дорогу краще вирушати вранці або ввечері;
у жодному разі не можна залишати в машині дитину і домашніх вихованців, вирушаючи за покупками або куди-небудь ще;
залишені в машині запальнички і дезодоранти можуть вибухнути в салоні.


Не пропустіть