Як правильно запустити авто після довгого простою: корисні поради

Буває так, що ви отримали в спадок від свого дідуся його стареньке авто, яке кілька років простояло в гаражі без діла. Що ж робити в такому випадку, щоб зробити перший запуск правильним, і щоб він не нашкодив транспортному засобу, пише maximum.fm.

Збережіть собі, щоб не загубити.

Змастіть двигун
Перед першим запуском варто змастити циліндри й підшипники. Для цього треба злити старе масло і залити необхідну кількість нового. Потім викручують свічки й шприцом впорскують трохи мастила в кожен циліндр. Провернувши колінчастий вал кілька разів вручну, можна безпечно запускати двигун. Якщо цього не зробити, мотор може заклинити.

Замініть рідини й фільтри
Перед запуском старого двигуна потрібно переконатися в наявності палива та охолоджувальної рідини належної якості. Якщо в системі харчування автомобіля залишився старий бензин, його краще злити. Також варто замінити антифриз, який від часу втрачає корисні властивості.

Якщо невідомо, хто і коли в останній раз міняв фільтри, їх також потрібно замінити.

Перевірте електричну систему
Чим новіший автомобіль, тим більше електричних елементів приховано під капотом і в приладовій панелі. Але старі машини також можуть завдати неприємних сюрпризів своєю електропроводкою.
Навіть звичайний акумулятор може викликати головний біль. Це складний пристрій, наповнений хімікатами, і якщо його довго не використовувати, то батарея не тримає заряд. Якщо обслуговування акумулятора не допомогло, краще встановити новий.

Також варто перевірити котушку запалювання, свічки та високовольтні дроти. Корозія і старіння матеріалів можуть перешкодити запуску двигуна.

Перевірте вакуум
Під час роботи двигуна у впускному колекторі створюється розрідження повітря. У старих машинах вакуум використовується для управління окремими вузлами машини, підсилювачів гальм, склоочисників, випередження запалювання. Якщо шланги потріскалися і пропускають повітря, то можуть бути проблеми.
У новіших автомобілях витоки повітря дадуть хибні показники для бортового комп’ютера і запуск двигуна буде ускладнений. Для усунення проблеми потрібна заміна “дірявих” шлангів.

Перевірте ремені й налаштуйте запалювання
На машинах різних фірм привід клапанів виконаний по-різному. Зубчастий ремінь, який застосовуваний на багатьох моделях, потрібно періодично міняти, приблизно через кожні 100 000 кілометрів. Від руйнівної дії часу він може зіпсуватися і порватися, що загрожує дорогим ремонтом. Тому краще його замінити на новий.
Після цієї процедури налаштовують запалювання згідно з вказівками заводу-виготовлювача. Це забезпечує максимальну потужність і мінімальна витрата палива.


Не пропустіть