Як правильно розмістити речі в автомобілі

Часом, життя людини в ДТП залежить не від сили удару або пристебнутого ременя безпеки, а від того, як і які речі розташовані в салоні машини.

Рекомендуємо прочитати кілька наших простих, але важливих порад по розміщенню багажу, пише from-ua.com.

Розглянемо приклад експерименту, проведеного компанією General Motors. В автомобілі розмістили упаковку мінералки, вага якого складала 17 кілограм. Під час зіткнення задня частина автомобіля розвантажується і миттєво підскакує, причому підкидаючи весь вміст салону і багажника. Всі ті предмети, які водій необачно не закріпив, летять по інерції на голови пасажирів зі страшною силою. У цей момент вага упаковки мінералки збільшується в 30 разів (!) І тепер вона важить вже не 17 кілограм, а всі 500! А у що тоді перетвориться незакріплена плита, тумба або пральна машина?

Адже часто необачні водії розміщують поклажу в багажнику своєї машини як попало – важкі предмети не фіксують і при цьому не закріплюють задню полку перед поїздкою. А деякі навіть не здогадуються, про те, яку помилку вони роблять, коли кладуть якісь дрібні предмети на задню полку в салоні.

Щоб ви змогли захистити себе і своїх близьких, ми дамо вам 10 порад про те, як все ж правильно розміщувати багаж:

Не ставте багаж так, щоб він був вище спинки сидіння, а також на задній полиці.

Важкі предмети необхідно розміщувати на підлозі багажного відділення горизонтально, причому якомога ближче до заднього сидіння. Для закріплення важкого вантажу відмінно підійде тканинний буксирувальний трос з карабінами, які слід зачепити за штатні вушка.

Еластичні сітки і ремені слід використовувати тільки для легких вантажів, тому що вони не втримають на одному місці важкий предмет.

Природно, що троси і якісь інші засоби кріплення вантажу не повинні стикатися з гострими поверхнями, здатними їх розрізати. Якщо вам не вдалося розташувати багаж по іншому, то під трос необхідно щось покласти, щоб уникнути перетирання.

Якщо задні місця вільні, то пристебніть ремені безпеки хрест-навхрест. Це додатково закріпить заднє сидіння.

Майже завжди в вантажопасажирському автомобілі є сітка/металева решітка, яка відокремлює багажник від салону. Якщо вона у вас є, то зафіксуйте її в робочому положенні при перевезенні багажу.

Легкі речі укладайте таким чином, щоб заповнити вільне місце між важкими речами.

Вогнегасник, знак аварійної зупинки і аварійний жилет перекладіть в доступне при екстреній ситуації місце. Медичну аптечку перекладіть з багажника в салон.

Налаштуйте тиск в шинах відповідно до інструкції з експлуатації. Якщо на вашому автомобілі немає автоматичної системи освітлення, налаштуйте напрямок світлового пучка передніх фар трохи вниз, щоб не засліплювати інших водіїв під час руху в нічний час.

Не перевищуйте максимальну вантажопідйомність – це може привести до перегріву шин і, як наслідок, погіршення гальмування і керованості в цілому.


Не пропустіть