П’ять кричущих «осінніх» помилок водія

«Що влітку – добре, то восени – смерть». Привичні для літньої пори маневри на дорозі восени стають неабиякою загрозою для безпеки водія та пасажирів, повідомляє Твоя МАШИНА.

Осінь – це, перш за все, дощова погода. Влітку нам не особливо часто доводиться водити авто по не просто мокрому, а залитому водою асфальту. А восени подібні умови стають практично нормою. Тим більше, що за літо протектор на шинах неабияк зносився. Внаслідок цього його здатність відводити воду істотно зменшилась. Тому, якщо бачимо попереду калюжу – пригальмовуємо заздалегідь, а не в’їхавши в неї. Намагаємося не «ганяти» без потреби, щоб не зіткнутися злетіти з дороги. При гальмуванні в дзеркала заднього виду поглядати варто тепер уважніше: якщо у вас гума чудово тримається мокрої поверхні це не означає, що у автівки ззаду все гаразд.

Крім дощів і вогкості, осіння пора приносить на дороги таку неприємність як опале листя. Гальмування, навіть не особливо інтенсивне, на усіх цих «барвах осені» може призвести до таких же наслідків, що й на ожеледиці. Зауважимо, що на жвавих трасах проїжджаючі автівки не дають утворитися шару листя на асфальті. У містах з цим борються комунальники. Проте іноді трапляються ділянки доріг суцільно вкриті опалим листям. Тож будьте обережніші!

Звичка «економити на лампочках» у фарах головного світла бере свій початок ще з радянських часів – не дивлячись на пряму вимогу ПДР включати ближнє світло чи денні ходові вогні. Восени, з її туманами і дощами включення фар стає просто необхідністю, щоб ваша автівка не перетворилась на невидимку для інших водіїв.

Осіння волога приводить до того, що вікна машини запотівають набагато частіше й інтенсивніше, ніж в теплу пору року. Не варто рушати з місця до того, поки вікна повністю не висохнуть. А якщо вони починають вкриватися вологою зсередини під час руху, не варто зволікати – негайно вмикайте обігрівач на вище положення. Адже обмежена видимість може закінчитись ДТП.

В Україні, коли говорить про осінь, як правило, мають на увазі бруд. Навіть при недалеких поїздках автівки сильно забруднюються, тому автовласникові варто приділяти набагато більше уваги чистоті світлових приладів. Якщо не очищати фари головного світла, то через декілька десятків кілометрів такої їзди вони перетворяться на ледь жевріючі ліхтарики. Наплювавши на чистоту задніх стоп-сигналів, не варто дивуватися, якщо водій що їде позаду «проспить» ваше гальмування і «наздожене» ваш багажник.


Не пропустіть