Як водії «спілкуються» один з одним – всі сигнали, які потрібно знати

У жодному підручнику немає азбуки світлових сигналів на дорозі, яка потрібна водіям для обміну інформацією. Однак без неї не обійтися. Звукові сигнали можна подавати не скрізь, та й не дуже-то вони інформативні. Мовою жестів з далекого і навіть ближнього відстані теж нічого не просигналиш. Залишаються сигнали фарами і інші світлові прилади.

Про всяк випадок нагадаємо, що світлові сигнали на дорогах між водіями не прописані в офіційних документах. По суті, їх не існує і знати ви їх не зобов’язані. Але все ж у всіх регіонах України водії ними користуються, тому що це зручно.

Наведемо стандартний перелік світлових сигналів на дорозі:

Попереду поліція – два коротких дальнім світлом
Водій вже проїхав пост поліції і рухається далі. Він бачить зустрічний автомобіль і два рази коротко блимає дальнім світлом. Один водій просто з добрих почуттів попереджає іншого, що попереду поліцейський пост або засіли недалеко співробітники дорожньої служби.

Засліплений твоїм дальнім світлом – один короткий дальнім світлом
У темну пору доби водій однієї машини засліплений фарами дальнього світла зустрічного автомобіля. Засліплений водій коротко блимає своїм дальнім світлом, як би чемно просить зустрічного водія переключитися на ближнє світло.

Засліплений дальнім світлом попутного автомобіля – аварійна сигналізація
У темну пору доби водій побачив в дзеркалі заднього виду автомобіль, який їде за ним і сліпить дальнім світлом. Засліплений злегка скидає швидкість і на короткий час включає аварійну сигналізацію. Тим самим він чемно просить переключитися на ближнє світло водія, що позаду.

Іду на обгін – одночасно лівий поворотник і дальнє світло фар
Один автомобіль наздоганяє інший і хоче його обігнати. Таким світловим сигналом на дорозі він попереджає, що йде на обгін. Деякі при цьому можуть додатково включити звуковий сигнал.

Можеш обганяти – короткий сигнал правим поворотником
Один автомобіль наздоганяє інший і хоче обігнати. Але видимість погана, він ніяк не наважується на обгін. Але другий водій все бачить відмінно. Він розуміє, що перший хоче обігнати. Правим поворотником він говорить, що попереду проїжджа частина вільна і перешкод під час обгону не буде.

Пропусти – один або два коротких сигнали дальнім світлом
Один автомобіль наздоганяє інший і хоче обігнати. Він просить їдучого попереду водія прийняти вправо, звільнити частину дороги для випередження.

Спасибі – короткочасна аварійна сигналізація
Це вдячність одного водія іншому за допомогу в здійсненні маневру. Здавалося б, прості, азбучні навички. Але обов’язково треба пам’ятати, що такі сигнали на дорогах знає не 100% всіх водіїв. І на трасі можна в будь-який момент зустрітися з повним чайником, до якого застосування азбуки світлових сигналів загрожує неприємними наслідками.

Джерело autotheme.info

Не пропустіть