Як грамотно експлуатувати автомобіль у холодну пору року

Кількість аварій на дорогах під час ожеледі чи в снігопади збільшується. Воно й не дивно, кермувати взимку – значно важче, навіть досвідченим водіям. Тим більше, якщо автомобіль не підготовлений до експлуатації в холодну пору року.

Тож які особливості зимового водіння? І на що слід звернути увагу, сідаючи за кермо?

– Коли на дворі сніг і ожеледь, краще гальмувати перемиканням передач – у деяких випадках це може врятувати від заносу на дорозі, – розповідає газеті Експрес Василь Дзиндзюра, голова Міжнародної організації автомобілістів Прикарпаття. – Узимку на дорозі треба дотримуватися дистанції між автомобілями – мінімум п’ять метрів. Під час снігопаду чи сильної ожеледі швидкість потрібно знижувати до 20 або навіть до 10 км на годину. Обганяти інші авто за таких обставин взагалі не варто.

– Які ще водійські секрети застосовуєте взимку?

– Наприклад, у мороз автомобіль на парковці варто залишати “на передачі”, а не на ручнику, – каже Олег Касько, досвідчений автомобіліст. – Пояснюю: під час руху авто на гальмівних колодках осідає конденсат. Якщо ручник затягнути, то колодки можуть просто примерзнути.

В. Дзиндзюра:

– Крім цього, слід провести антикорозійне обробляння днища, замінити рідину склоочисника такою, яка не буде замерзати. Очисні щітки для скла на ніч потрібно підіймати. Щоб двері не примерзали, гуму можна змащувати спеціальною сумішшю.

Щоб замки не примерзали, всередину механізму час до часу потрібно вприскувати за допомогою шприца гальмівну рідину.


Не пропустіть