Коли потрібно міняти зимові шини на літні

Коли міняти шини – ось і знову це питання стало актуальним, оскільки весною запахло, здається передчасно. Момент насправді досить делікатний, адже при особливому завзятті можна створити собі ситуацію, коли машина стане некерованою.

Природньо, що питання коли міняти шини нас спантеличує з настанням тепла і сходом снігу з доріг. Здавалося б, весна прийшла всерйоз, і до чого тут календар, коли сонце дедалі дужче прогріває землю? Але поспішати тут не варто, і зараз ми розберемось, чому.

Отже, в чому сенс зимових шин? Їх гума краще пристосована до морозу, а їх протектор краще пристосований до снігу і льоду. Тобто зимова гумова суміш на морозі не дубіє, як літня, а зимовий малюнок краще чіпляється за сніг і лід. Таким чином, зимові властивості шин формуються двома факторами, і якщо, наприклад, льоду і снігу на дорозі немає, то залишається друга загроза – низька температура. А низькою температурою шинники вважають умови, коли середньодобовий результат становить +80С і нижче.

Але є тут як мінімум одне застереження. Так, зимова гума на теплій дорозі веде себе не кращим чином. Вона стає надто м’якою, втрачає зчеплення з асфальтом і при найменшому різкому гальмуванні зривається в юз.

Коротше кажучи, по льоду на літніх шинах їздити набагато небезпечніше, ніж по теплому асфальту – на зимових. Тому – не поспішаємо, чекаємо справжньою календарної весни і до того ж – середньодобової температури не нижче +80С.

А щоб не переживати щодо черг до шиномонтажних майстерень у час масового загального “перевзування”, радимо завести другий комплект дисків для літньої гуми. Щоб переставляти колеса в зборі самостійно – так буде і дешевше по грошах, і швидше за часом.

Джерело auto.24tv.ua

Не пропустіть