Все про зарядку електромобіля: види і способи зарядки

З кожним днем ​​армія шанувальників електромобілів стрімко збільшується. Це не дивно, адже електромобілі мають масу переваг, та й екологічно чистий транспорт входить в моду. Звичайно, багатьох бентежить той факт, що машину доведеться заряджати, але з розвитком мережі публічних зарядних станцій, ситуація кардинально зміниться. У цій статті ми поговоримо про те, скільки часу потрібно заряджати електромобілі, а також про види і способи зарядки.

Скільки потрібно заряджати електрокар?

Час зарядки екологічно чистого автомобіля безпосередньо залежить від того, в якому режимі він буде використовуватися. Якщо ви плануєте використовувати машину для щоденних поїздок по місту, наприклад, на роботу, вам буде потрібно заряджати електромобіль раз в кілька днів. Якщо ж ви плануєте використовувати машину для переміщень на далекі відстані, потрібно, швидше за все, щоденна зарядка.

Від чого залежить швидкість зарядки батареї?

На тривалість зарядки Li-ion батареї впливає кілька чинників. Перш за все варто звернути увагу на величину напруги в мережі і ємність батареї. Мала швидкість зарядки пояснюється тим, що акумулятор автомобіля використовує постійний струм, в той час як в мережі змінний струм. Швидкість заряду також залежить від того, наскільки розряджений акумулятор. Варто враховувати, що з самого початку відбувається бустерний заряд, але після того, як батарея буде хоч трохи заряджена, швидкість споживаного електроструму знижується. На швидкість зарядки може вплинути і температура навколишнього середовища. Найкраще заряджати автомобіль при температурі близько 25 ° C, при більш низьких температурах швидкість знижується. Не варто заряджати машину при мінусовій температурі (нижче 0 ° C).

Види і способи зарядки

Перед тим, як перейти обговоренню видів і способів зарядки, потрібно відзначити, що в будь-якому випадку вам знадобиться спеціальний шнур (йде в комплекті з автомобілем), без нього зарядити машину не вийде. Крім зарядки, шнур виконує захисну функцію, яка контролює процес зарядки в разі виникнення критичних ситуацій.

Всього виділяють чотири основні способи підзарядки:

  1. Зарядка від побутової мережі. Зарядка автомобіля за допомогою змінного струму від побутової розетки, на жаль, не гарантує безпеки в разі короткого замикання. Орієнтовний час зарядки авто з батареєю 20-25 кВт⋅ч займе від 6 до 8 годин.
  2. Зарядка від побутової мережі за допомогою фірмового шнура з захистом. Фірмовий кабель “стежить”, щоб не було перегріву і через світлові індикатори інформує власника про процес зарядки. Варто зазначити, що такі зарядки можуть бути орієнтовані або на європейський (220 Вольт), або на американський (120 Вольт) ринок.
  3. Зарядка від станції (змінним струмом підвищеної потужності). Як правило, такі станції оснащені необхідним захистом і контролюють процес заряду. Підключення електромобіля здійснюється за допомогою вбудованого в станцію кабелю з потрібним роз’ємом. Розетки можуть розміщуватися як в будинку, так і на вулиці. Час зарядки до 4 годин.
  4. Останній спосіб вважається найбільш швидким завдяки використанню постійного струму. Зарядка рядового електрокара займе від 20 хвилин до півгодини. Варто відзначити, що за цей час акумулятор заряджається до 80%, якщо вам потрібен 100% заряд, доведеться трохи почекати.

Скільки коштує зарядити електромобіль?

Вартість зарядки буде визначатися двома факторами: місцем зарядки і тарифом на електроенергію. Якщо Ви заряджаєте автомобіль на спеціальній станції – вартість буде залежати від тарифів станції. Якщо ж Ви заряджаєте машину вдома, вартість буде залежати від тарифів на електроенергію. Щоб розрахувати вартість, скористайтеся формулою:

Ціна = ціна 1кВт * Ємність батареї.

Скільки за часом заряджається Nissan Leaf?

Ніссан Ліф, 2015 року випуску з акумулятором 24 кВт · год повністю заряджається від звичайної домашньої розетки за 8 годин.

Час зарядки Тесла

Як приклад розглянемо модель S з батареєю макс. потужністю 85 кВт⋅ч. Швидкість зарядки автомобіля Тесла буде залежати від того, яким способом ви плануєте скористатися.

Mobile Connector – в домашніх умовах. Зарядка за допомогою цього пристрою займе до 29 годин.

Tesla Mobile Connector час зарядки електромобіля Тесла

Tesla Mobile Connector

High Power Wall Connector – в домашніх умовах, автомобіль зарядиться за 9 годин. При наявності подвійного зарядного пристрою Twin Chargers (+ модифікація електромережі), час скоротиться до 4,5 годин.

High Power Wall Connector Тесла зарядка електромобілів

High Power Wall Connector

Supercharger – зарядка на спец станціях вважається найбільш швидким способом, адже зарядка до 80% займе 40 хвилин, а до 100% ще + півтори години.

Supercharger Tesla станції підзарядки Тесла час зарядки машини

Supercharger Tesla


Не пропустіть