Чому сучасні авто краще не заправляти 92-м бензином

Багато автомобілістів чомусь впевнені, що автовиробники перестраховуються по відношенню до типу палива для своїх машин. Але наслідки використання невідповідного бензину можуть бути плачевними.

Заправляються 92-м бензином замість 95-го бензину частіше за все тому, що хочуть заощадити. Але таким чином автомобіліст закладає під своє авто, так би мовити, «міну» уповільненої дії. Вона може «вибухнути» в будь-який момент. У кращому випадку такому автовласникові доведеться витрачати значні гроші на капітальний ремонт двигуна. У гіршому – він може потрапити в ДТП, пише Autonews.

Якщо заливають 92-й бензин замість 95-го бензину, то через це змінюється весь технологічний процес в моторі. Різні показники октанового числа ще не говорять про те, що 95й бензин краще, вони просто різні і призначені для різних двигунів. Мотори з низьким ступенем стиснення мають і низький ризик виникнення детонації. Тому для них підходить більше низькооктановий сорт – АІ-92. В інших моторах ступінь стиснення вище, і паливна суміш може бути більше збагачена киснем завдяки турбіні, яка попутно підвищує підсумкову тиск у циліндрі. В результаті ризик виникнення детонації теж зростає, тому таким двигунам потрібна більш високооктанове паливо, щоб її уникнути.

Заливати більш бензину зі зниженим октановим числом в двигун з високим ступенем стиснення все одно, що власноруч позбавляти машину кисню і чекати коли вона задихнеться. Тому, якщо автовиробник не рекомендував окремо можливість заливки 92-го палива, то ризикувати машиною не варто.

Наслідки регулярного заливання не того палива:

– погіршення роботи свічок запалювання, які приймають удар першими і діагностуються наявністю нальоту червоного відтінку;
– порушення роботи паливної системи, датчика кисню, забиваються фільтр тонкого очищення, підвищується навантаження на бензонасос, забиваються форсунки;
– проблеми для каталізатора, датчика кисню;
– детонація мотора і поступове руйнування;
– підвищений знос двигуна.

Ознаки помилкового палива:

– зниження потужності, втрата динаміки і реакції на педаль газу;
– перебої в роботі, постійні зміни оборотів на холостому ходу;
– стуки і детонація;
– збільшення витрати палива;
– двигун глухне і погано заводиться (паливо містить бруд і воду)

Звичайно, бувають випадки, коли 92-й бензин потрапив в паливний бак помилково. Що ж, якщо це одиничний випадок, то нічого страшного. Просто не давайте двигуну високі обороти і їдьте плавно без ривків швидкості.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть