Де має сидіти дитина в автомобілі під час їзди

Під час екстреного гальмування авта з переднього сидіння можна вилетіти крізь лобове скло
Літо, родини з дітьми їдуть на відпочинок. І часто можна побачити малюків на передньому сидінні. Хоч возити дітей на цьому місці вкрай небезпечно, а тому — заборонено. Але дорослі чомусь цим досить часто нехтують, пише expres.ua

– Із якого віку діки можуть сидіти поруч із водієм? – питаємо Володимира Струка, начальника управління патрульної поліції Тернополя.

– За правилами дорожнього руху, на передньому сидінні легкового автомобіля без використання спецзасобів заборонено перевозити дітей, зріст яких не перевищує 145 сантиметрів або тих, що не досягли 12-річного віку. Також не можна возити дитину на задньому сидінні мотоцикла та мопеда. Їх слід розміщати на задньому сидінні у спеціальному кріслі, що обладнане паском безпеки різної довжини.

Однак часто батьки саджають дітей на переднє сидіння, не задумуючись, що така легковажність може обернутися трагедією в разі ДТП. Під час екстреного гальмування авто чи зіткнення з іншим дитина з переднього сидіння може вилетіти крізь вітрове скло або вдаритися грудною кліткою в “бардачок”.

– Яку відповідальність передбачено за таке порушення?

– Якщо патрулі помічають порушника, обов’язково зупиняють автомобіль та проводять із дорослими роз’яснювальну бесіду. Відповідатиме водій за статтею 125 Кодексу про адмінправопорушення. Проте, на жаль, наше законодавство занадто лояльне до таких випадків, водія лише усно попереджають, що так робити не можна, а дітей пересаджують на заднє сидіння.

У більшості країн світу на таких порушників наклали б чималий штраф. І нам теж потрібно вдосконалювати законодавство.


Не пропустіть