Який штраф за розмову по телефону за кермом автомобіля в Україні?

Відвернувшись навіть на мить від управління своїм авто, ви можете потрапити, як мінімум, в неприємне становище: не помітити перешкоди на шляху, проїхати на заборонний сигнал світлофора тощо. Користування телефоном за кермом без дистанційній гарнітури «hands free» – це дуже небезпечне заняття, пише auto.today.

Розмова по телефону: що говорять правила?

Про те, чи можна розмовляти по телефону за кермом, написано і в оновлених правилах дорожнього руху України. У пункті 2.9 розділу Д говорить про те, що водієві транспортного засобу категорично заборонено використовувати засоби зв’язку, тримаючи їх у руці. Це не стосується лише тих, хто водить оперативні транспортні засоби і знаходиться при виконанні важливого службового завдання.

Яке покарання за розмову по телефону під час руху

Українським законодавством передбачена стаття за розмову по телефону за кермом. Це стаття з КУпАП під номером 122, частини 2 і 4. Відштовхуючись від неї, скажімо, що санкції варіюються від 425 до 510 грн. Якщо ж присутній факт виникнення аварійної ситуації, тоді штраф за телефон за кермом підвищується – від 680 до 850 грн. , Або ж автомобіліста можуть взагалі позбавити водійських прав на термін від півроку до року. Такий вид покарання цілком раціональний. Щоб уникнути такої долі, потрібно використовувати гарнітуру «hands free» (в перекладі – «вільні руки»).

Чи можна оскаржити штраф?

Складений інспектором протокол можна оскаржити в суді в десятиденний термін з моменту отримання штрафу. Ось яскравий приклад з Німеччини. Один далекобійник потрапив в неоднозначну ситуацію з мобільним. У нього сильно боліло тоді вухо, і він доклав до нього телефон, який був просто дуже гарячим. Щоб не бути голослівним, він надав повний звіт з компанії. На момент арешту, як виявилося, він взагалі не користувався послугами мобільного оператора і виграв справу.


Не пропустіть