Коли патрульні можуть провести огляд авто і що робити водієві

На вимогу працівника поліції водій повинен дати можливість провести поверхневу перевірку транспортного засобу, але відповідно до законодавства та при наявності на те законних підстав. Про це повідомляє du24.com.ua.

Законом «Про національну поліцію» передбачені конкретні підстави для проведення такої перевірки, а саме, якщо існує достатньо підстав вважати, що:

1) в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, воля якої обмежується незаконним способом;

2) в транспортному засобі знаходиться річ/речовина, обіг якої/якого заборонено і яка/яке становить загрозу життю або здоров’ю людини;

3) транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або перебуває в тому місці, де може бути скоєно кримінальний злочин, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Тому, в разі спроби поліцейського провести поверхневу перевірку автомобіля водій має право вимагати від нього вказати конкретну підставу для її проведення, передбачене законом. Якщо законна підстава відсутня – в праві відмовити в проведенні такої перевірки.

Оскільки поверхнева перевірка є мірою, яка обмежує права громадян, то працівник поліції зобов’язаний також повідомити водієві його права при здійсненні цих дій.

Якщо ж законні підстави все ж є і водієві пояснили права, то наступне, що повинен знати водій, що поверхнева перевірка може здійснюватися лише шляхом візуального огляду поліцейським салону або багажника транспортного засобу. При цьому, поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника і/або двері салону.

Тобто водій повинен самостійно показати поліцейському вміст транспортного засобу. Поліцейський може лише спостерігати зовні автомобіля за діями водія та речами, ні до чого не торкаючись руками.

Законом не передбачено наявність свідків при проведенні поверхневої перевірки. Однак, найкращим свідком у даній ситуації буде зроблений водієм відеозапис. Також при поверхневій перевірці завжди необхідно стежити за поліцейським і його рухами, щоб не дозволити щось незаконне підкинути. Якщо з водієм їхали пасажири, обов’язково слід залучати їх до огляду авто: щоб вони стежили за поліцією.

Щодо місця перебування поліцейського під час проведення поверхневої перевірки, то стаття 30 Конституції передбачає можливість проникнення в житло та інше володіння особи, з метою проведення огляду тільки за вмотивованим рішенням суду.

Тому поліцейський ні в якому разі не має права перебувати в середині вашого автомобіля. Це він може зробити тільки за вмотивованим рішенням суду. Винятком може бути лише необхідність термінового порятунку життя людини або його майна, чи переслідування особи, підозрюваної у скоєнні злочину.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть