Автоюрист розповів, як водіям повернути збитки за розбиту ходову

Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху при утриманні автомобільних доріг, залізничних переїздів, інших дорожніх споруд, неприйняття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху при виникненні умов, які загрожують безпеці руху або неприйняття своєчасних заходів до відновлення безпечних умов для руху. Про це повідомляє автоюрист Богдан Глядик в своєму блозі.

Згідно з вимогами Державного стандарту, дорожнє покриття не повинно мати ушкоджень (руйнувань, деформацій і пошкоджень), що впливають на безпеку дорожнього руху.

У разі, якщо автомобіль отримує пошкодження через неякісний стан дорожнього покриття, рекомендуємо водієві повідомити про факт заподіяння шкоди в органи Національної поліції, а також викликати їх представників на місце події. Обов’язково потрібно зафіксувати місце, де було отримано пошкодження (здійснити фото-, відеозйомку, з прив’язкою до місцевості, а також так, щоб можна було представляти реальні розміри «причини пошкоджень», наприклад сфотографувати вибоїну, поруч з якою поставити пляшку від води, поставити ту ж пляшку в саму вибоїну, що дозволить розуміти її глибину і т.д.).

Після приїзду співробітників поліції обов’язково вимагати від них викликати осіб, відповідальних за ділянку дороги, де отримано збитки, і залучити їх до відповідальності.

Зверніть увагу! Непідготовленому водієві в такій ситуації може загрожувати звинувачення в скоєнні ДТП і, як наслідок, позбавлення водійських прав.

Як показує практика, співробітники органів внутрішніх справ швидше захочуть залучити до адміністративної відповідальності потерпілого водія, ніж шукати особу, відповідальну за ділянку дороги.

Тому, якщо автовласник має намір відшкодувати отримані збитки, іноді краще звернутися за правовою допомогою.

Вже після притягнення до відповідальності винних і оцінці отриманої шкоди, автовласник може звертатися з вимогою відшкодувати завдані їй збитки. Як вказує Верховний Суд, в таких випадках, законом не покладається на позивача (в разі звернення до суду) обов’язок доведення вини відповідача (організації, відповідальної за ділянку дороги, на якому було отримано пошкодження) в заподіяння шкоди. Досить довести факт отримання такого збитку, а також його розмір.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть