Чи може поліція штрафувати за стерті покришки

Юристи компанії “Дорожній адвокат” нагадали українським водіям, що в законодавчій базі чітко прописано, що заборонено керувати автомобілем з рівнем протектора шини нижче припустимого значення. Для легкових автомобілів це значення відповідає 1,6 мм. Тому дорожні патрульні, зупинивши автомобіль і виявивши порушення, мають повне право виписати вам штраф. Про це повідомляє Autonews.ua.

За словами юристів, інспектор має право виписати штраф у розмірі 340 грн і тимчасово затримати автомобіль до заміни шин з необхідною висотою протектора. Якщо подібне порушення буде помічено знову протягом року, водія можуть позбавити права керувати автомобілем терміном від трьох до шести місяців.

Також українцям роз’яснили, що якщо дорожня поліція оштрафувала водія без присутності адвоката, якого він зажадав, то це є незаконною дією. Чоловік, якого хочуть притягати до адміністративної відповідальності, має право на юридичну допомогу. Це також стосується і водіїв. Якщо водій вважає себе невинним, то він може вимагати адвоката. Поліцейські просто зобов’язані надати вам можливість скористатися послугами адвоката.

Дорожні юристи також попереджають, що клопотання потрібно подати відразу ж на місці аварії і тільки в письмовій формі. Усна заява про виклик адвоката дорожня поліція може просто проігнорувати.

Автоюристы роз’яснили ще один дуже важливий момент: письмове клопотання про виклик і присутності адвоката потрібно подати до того моменту, коли дорожній поліцейський з вашими документами сяде в службовий автомобіль. Після того як вам вручать постанову про штраф, таке клопотання буде вже не актуальним.

У юркомпанії «Дорожній адвокат» підкреслили, що якщо поліцейські відмовили вам у адвокаті та винесли постанову про штраф, то тоді у вас є всі підстави оскаржити це рішення в суді.


Не пропустіть