10 фактів про автомобільні двигуни, які вас здивують

cпецпроект «Твоя Машина»

Щороку з конвеєрів заводів виходять понад 300 мільйонів автівок різних моделей та вартості. Враховуючи, що перші автомобілі з’явилися ще у ХІХ сторіччі, за цей час водії мали б досконально вивчити можливості цього транспортного засобу. Проте ні – все ще існують факти про авто, які можуть здивувати кого завгодно. У цьому матеріалі ми підібрали 10 захопливих фактів про двигуни.

1. Перші авто мали парові двигуни

Перше авто з паровим двигуном з’явилося у 1769-му році завдяки розробці французького винахідника Кюньо. Транспортний засіб називався  «Малий віз Кюньо» та міг розвинути швидкість до 4,5 км/год. Великий недолік полягав у тому, що води і пару в автівці вистачало всього на 12 хвилин руху.

2. Випуск транспортного засобу з ДВЗ визнано роком народження авто

Винахідник двигуна внутрішнього згоряння – Ленуар. Після того, як в 1860 році він презентував світу двигун, де паливо згоряло усередині циліндра, пройшло аж 26 років перш ніж, винахідник Даймлер представив перше авто з ДВЗ.

3. Авто з ДВЗ вважалися екологічнішими за коней

Коли з’явилися автівки з першими двигунами внутрішнього згоряння, люди зраділи. Це означало, що світ нарешті знайшов альтернативу транспортному засобу який, тоді вважали зовсім не еко-френдлі – а саме коней. На той час у мегаполісах було стільки коней, що вони спричиняли бруд та сморід, який не давав спокійно жити і вільно дихати. Хто ж знав, що після ста років сморід вже спричинятиме автопром.

4. На початку ХХ року було більше електрокарів, ніж авто з ДВЗ

Зараз світ молиться на Ілона Маска та його продукцію, але наші пращури нічого особливого в електрокарах не побачили б. Багато хто з винахідників на початку ХХ сторіччя вважав бензин непридатним паливом, тому тоді, у нульових роках, близько 40% авто були оснащені паровим двигуном, а 38% – електричним. Наприклад, у Нью-Йорку майже всі таксі  були електромобілями. А зараз в Uber ми за це платимо додаткові гроші.

5. Перший перегоновий автомобіль був у 6-8 разів менш потужним, ніж сучасні легковушки

Перший у світі перегоновий автомобіль був сконструйований в 1900 році, а потужність його двигуна становила всього 35 кінських сил. Потужність звичайної легкової машини зараз – 100-200 кінських сил.

6. Лише один двигун в світі зміг забезпечити пробіг у понад 4 млн км

Часто водії лише мріють встановити рекордні цифри на своїх спідометрах. Але показники володаря 1966 Volvo 1800S Ірвіна Гордона поки що ніхто не зміг переплюнути. Двигуна його авто вистачило, щоб проїхати 4 млн 890 тис. 992 км.

7. А тепер двигунів-мільйонників не існує

Раніше існувала легенда про двигуни-мільйонники, що передавалася з вуст у вуста перевізниками автомобілів. Вони розповідали про автівки німецьких таксистів, які ніби-то проїхали понад 1 млн кілометрів та залишалися у робочому стані. Тепер у легкових автомобілів таких можливостей нема – ними наділені лише вантажні машини з дизельними силовими агрегатами. Наприклад, ресурс авто з двигуном 1.6 літрів  у середньому 200 000 – 250 000 кілометрів.

8. У сучасних авто все менше і менше циліндрів

Через суворі екологічні норми вихлопу, автопромисловість вимушена зменшувати витрати палива. Щоб при цьому не страждала потужність авто, виробники вирішили зменшувати кількість циліндрів у ДВЗ. Шляхом встановлення на двигун турбіни, автопром зміг забезпечити машинам додаткові кінські сили і достатній крутний момент.

9. Ресурс двигуна можна продовжити

Строк експлуатації можливо продовжити шляхом ретельного догляду за його двигуном, автозапчастинами та зовнішнім виглядом.

Степан Васильєв, технічний експерт «Тотал Україна» розповідає, що вдало підібрана олива може суттєво продовжити строк експлуатації авто:

«Мастильні матеріали для авто – як гарна їжа. Чим якісніше, тим поживніше. Total на ринку вже майже 100 років і за цей час розробив асортиментні лінійки для авто всіх видів та знається на їх потребах. Наприклад, нещодавно ми презентували лінійку Sporti бренду Elf – синтетичні мастила, що відповідають найсучаснішим міжнародним стандартам та тривалий час зберігають двигун чистим. Лінійку ART технології, продукти для електромобілей, гібридних та авто на гідрогені. Це більш, ніж ви можете собі уявити!».

10. Сучасні оливи допомагають збільшити ККД автомобіля

Сучасні моторні оливи з низькою в’язкістю сприяють збільшенню потужності авто. Це відбувається завдяки зменшенню витрат на тертя, як при перекачуванні масляними каналами, так і всередині власне оливи.

Двигун – серце автомобіля. І піклуватися про нього потрібно відповідно: любіть його, ретельно доглядайте, змащуйте виключно якісними оливами та робіть регулярний чек-ап.

Спецпроект "Твоя Машина"


Не пропустіть