Мережу вразив унікальний заводський пікап ЗAЗ-968MП (Фото)

Запорізький автомобільний завод відомий своїми задньомоторними малолітражками по всьому світу.

Автомобілі марки «Запорожець» виділялися не тільки компонуванням силового агрегату, але і типом кузова «дводверний седан», V-подібним чотирициліндровим карбюраторним двигуном з повітряним охолодженням, незалежною підвіскою всіх коліс, а також автономним бензиновим обігрівачем салону.

Спеціально для експлуатації на виробництві Запорізький автозавод робив пікапи на базі автомобілів з забракованими кузовами.

Такі «вантажівки» здавалися особливо функціональними, проте з метою збільшення асортименту виробник вирішив випускати пікапи серійно, для вільного продажу.

З 1990 року на радянському ринку з’явився новий автомобіль ЗАЗ-968МП, який був створений на базі стандартного «Запорожця» ЗАЗ-968М. Для створення пікапа у «Вухатого» відрізали задню частину даху, а між двомісним салоном і мотором з заднім компонуванням обладнали невеликий вантажний відсік.

Технічно ЗАЗ-968МП нічим не відрізнявся від звичайного «Запорожця». Під його капотом розташовувалася V-подібна бензинова «четвірка» з робочим об’ємом 1,2 літра і віддачею в 45 кінських сил, яка поєднувалася з 4-ступінчастою механічною коробкою передач.

Втім, експлуатувати ЗАЗ-968МП виявилося не дуже зручно. Через двигуна в задній частині не представлялося можливим збільшити скромний об’єм вантажного відділення, а відсутність відкидного борта або дверей ускладнювали навантаження і розвантаження.

Так, в 1994 році виробництво самобутніх запорізьких пікапів припинилося. За цей час завод випустив 2,5 тисячі примірників.

«Це ж скільки картохи можна з дачі привезти», «Я б купив», «Це Оскар!», – пишуть захоплені автолюбителі.

Джерело elauto.net.ua

Не пропустіть