Як створювався український тролейбус (фото)

Перший тролейбус вийшов на вулиці Києва 80 років тому, пише segodnya.ua

5 листопада 1935 на вулиці Києва вийшов перший тролейбус. Це був московський ЛК-5 (ЛК – скорочення від Лазар Каганович). Перший маршрут пролягав по Червоноармійській вулиці від площі Льва Толстого до вулиці Загородньої. Але вже з другої машини виробництво дивовижного транспорту було освоєно в Києві. З тих пір київську школу інженерів-конструкторів (тролейбусників) стали вважати однією з провідних на просторах СРСР, а столиця України ледь не стала найголовнішим містом з виробництва тролейбусів. І саме в Києві створювали перший тролейбус вже незалежної України, пише AUTO-Consulting..

Перші тролейбуси

Перший тролейбус для Києва був виготовлений у Москві на заводах СВАРЗ і “Аремкуз”, а інші шість тієї ж серії за московськими кресленнями зібрали на нашому заводі ім. Домбаля (згодом – Київський завод електротранспорту ім Ф. Дзержинського).

ЛК-5 за нинішніми мірками – це невеликий двовісний тролейбус. Він був розрахований на 47 місць, 37 з яких були сидячі. Такі машини ходили по Києву до Великої Вітчизняної війни.
Відразу після перемоги по зруйнованому місту їздили (1945-1947 роки) трофейні тролейбуси MAN, що вміщали по 50 пасажирів (у тому числі 30 сидячих).

Трохи пізніше до Києва почали поставляти і знамениті за старими фільмами московські післявоєнні тролейбуси МТБ-82Д. З 1947 по 1952 рік їх робили на Тушинському авіазаводі №32. Але ні трофейних, ні московських, ні імпортних машин Києву не вистачало і в 50-і роки в Києві відродили випуск власних тролейбусів. З 1958 по 1971 роки Київський завод електротранспорту випустив 1556 пасажирських тролейбусів моделі “Київ” п’яти модифікацій, а з 1972 року освоїв випуск вантажних тролейбусів.

У цей період Київ навіть міг стати головним містом з виробництва тролейбусів для всього СРСР, але в Москві вирішили закуповувати чеські тролейбуси Skoda 9Tr. І червоно-жовті “дев’ятки” на багато років стали частиною київського пейзажу і його візитною карткою.

Навіть з імпортними тролейбусами київський інженер Володимир Веклич зміг розробити і реалізувати свою давню ідею – тролейбусних поїздів. Потім цей київський винахід стали тиражувати вже і в інших містах СРСР.


Не пропустіть