Історія одного автобуса – КАВЗ 3100 “Сибір”

Цей пост повинен починатися з аршинних букв червоного кольору: це НЕ ЛіАЗ-677, пише fishki.net

Але про все по порядку.

Коли Андрій був маленький, з кучерявою головою, була у Андрія величезна пачка радянських журналів “За кермом”. І в одному з номерів від 73 року натикається він на фотографію автобуса, який виглядав одночасно знайомим і дивним.

В середині 60-х Кавз сподівався зайняти порожню нішу автобуса для невеликих міст, розміром більше Пазік, але менше майбутнього 677го ЛіАЗ. Так виник проект “Сибір” – автобус, що нагадував 677-й ЛіАЗ, але коротше нього, а на відміну від “дерев’яного” і сільського Пазік – з гідромеханічною коробкою передач, пневмосистемою, з двигуном ЗІЛ і на мостах Raba – повноцінний міський автобус, вже зовсім доярок возити. Шлях в серію видався нелегким: з 1963 по 1977 роки було побудовано 9 дослідних зразків різних серій, а для міста Кургану завод виготовив пілотну партію з 20 автобусів. Однак проект все-таки був “зарізаний”: радянські економісти вирішили, що дві схожі машини тримати на конвеєрі – невигідно, народному господарству потрібно багато простих і дешевих “коробочок” на вантажних шасі ГАЗ, ЗІЛ.

Але одна машина все-таки дійшла до наших днів. У садівництві “Синтез”, що поблизу Кургану, на протилежному від міста березі річки Тобол, місцеві любителі несподівано знайшли дивний і дивовижний сарай: в цій ролі там служив єдиний побудований зразок 1973 року, спеціально підготовлений для експонування на виставці “Автосервіс-73” в Москві. Саме ця машина і майнула на фотографіях в “За кермом”, і саме він – незвичайний, і звичайно, унікальний у всіх сенсах. Завод сповістили про знахідку, але будь-якого інтересу до неї на КАВЗ не проявили; московський музей Мосгортрансу, за чутками, погодився прийняти машину, якщо її хтось привезе в Москву. Музей петербурзького “Пасажиравтотранс” не зміг “пробити” викуп цієї машини, так як автобуси цієї моделі не випробовувалися, і тим більше, не експлуатувалися в Ленінграді, а операція з порятунку і евакуації обійшлася б в дуже і дуже вагому суму. Загалом, йшли роки, сарай займав своє місце в садах, а рідкісні розмови про знахідку не мали під собою грунту. Тим часом, хлопчик Андрій, по-колишньому з кучерявою головою, виріс.

Кузов знімали з фури за допомогою крана, а в процесі – ставили на спеціальні візки під колеса, щоб закотити на них в бокс, не зводячи на землю.

Так, “Сибір” вирушила в реставрацію. Чому Ликино-Дулево? Тому що тут діє невелика майстерня, яка належить ветеранам ЛіАЗ, чиї знання і досвід не береться під сумнів. Основний їхній профіль – реанімація битих, гнилих, зав’язаних вузлом автобусів, але для людини, яка придбала цю машину, зробили виняток і взяли в роботу вже другий його старий автобус.

Минуло півроку. Якось мимохідь від власника прилітає пара фотографій, надісланих з Ликино виконавцями робіт по КАВЗ-3100. Тут вже думати ніколи – руки в ноги і бігом, в Ликино, дивитися. Видовище, звичайно, щонайменше приголомшливе.


Не пропустіть