ІЖ-14 – міг би конкурувати з “Нивою”, але не пішов у серію

ІЖ-14 (1972) – прототип повнопривідного малолітражного автомобіля, створеного в 1972-му році групою конструкторів, на чолі з А. С. Кондрашкина в рамках завдання по створенню автомобіля підвищеної прохідності для жителів села.

Прототип був оснащений несучим кузовом, роздавальною коробкою оригінальної конструкції з одним загальним важелем, підвіска була уніфікована з такою у моделі «Москвич-412», проте велася розробка торсіонної підвіски для задніх коліс і типу «Макферсон» для передніх. Заради зменшення висоти рухомого відсіку силова установка оснащувалася модифікованим впускним колектром і горизонтальним карбюратором «Солекс».

На жаль через недостаки фінансування, низькою уніфікацією з автомобілями що вже випускалися прототип не вдалося довести до готового до демонстрації стану, а шансів опинитися у виробництві майже не було. У порівняльному випробуванні з створеною практично паралельно вазовскою «Нивою» автомобіль програв, а всі напрацювання інженерів виявилися непотрібні: завод продовжив випускати «Москвичі».

1445799336_izh_14_opitniy

IZH_14_opitniy2

http://autotheme.info/


Не пропустіть