КМЗ “Kиїв” – унікальний прототип міні-вантажівки (Фото)

КМЗ «КИЇВ» – легка, маневрена вантажівка для доставки малих партій вантажів, розроблена в період з 1959 по 1962 рік конструкторами Київського мотоциклетного заводу. Перший варіант (КМЗ-1) оснащувався двигуном від мотоцикла К-750, який розташовувався під кузовом. У блоці з силовим агрегатом працювала 4-ступінчаста мотоциклетна коробка, тому вона не мала заднього ходу, на задньому мосту, для цієї задачі була встановлена ​​ще одна додаткова КПП. Невеликі колеса – 5.00-10 від інвалідної мотоколяски, рульове управління і гальма від «Москвича-402». Кабіна з коротким капотом і гнутим вітровим склом виглядала цілком сучасно.

Дослідні зразки фургона (КМЗ-4) і машини з бортовою платформою (КМЗ-3) також оснащувалися двигуном з повітряним охолодженням від серійного мотоцикла К-750. Автомобіль був оснащений рамою лонжероного типу, вантажною платформою з пластмасовими бортами, незалежною підвіскою передніх коліс. Рульове управління, гідравлічні гальма і колеса були запозичені у Запорожця.

Цільнометалева кабіна була зміщена вперед завдяки невеликим розмірам двигуна, який був розташований перед керованими колесами. Така компоновка дозволила рівномірно розподілити навантаження на осі і використовувати задні односхилі колеса, крім того дизайнери отримали більшу свободу при створенні екстер’єру машини.

У 1962 році був виготовлений т.зв. «Армійський» варіант вантажівки – КМЗ-5, він відрізнявся посиленою рамою, торсіонною підвіскою задніх коліс, сталевою кабіною – з вирізами замість дверей і брезентовим тентом. У серію «Київ» так і не пішов, тому київський завод не мав можливостей для випуску автомобілів.


Не пропустіть