Що робити, якщо потрапив у ДТП

Дорожньо-транспортна пригода – це завжди шок для водія, яким би досвідченим він не був. Особливо така прикрість збиває з пантелику тих, хто потрапив у ДТП вперше. Підготувано для вас детальну інструкцію і важливі поради, як діяти у випадку ДТП.

Ці ж самі поради стануть у нагоді, якщо у ДТП потрапили ваші близькі чи друзі, або навіть якщо ви стали свідком аварії.

1. Перевірте, чи є постраждалі

Життя і здоров’я людей, які потрапили у ДТП – найпріоритетніші. Тому це перше, що потрібно зробити. Звичайно, якщо сам водій не постраждав.

Якщо у вашому авто є пасажири – спершу переконайтесь, чи з ними все гаразд. Потім з’ясуйте, чи не травмовано інших учасників ДТП. Викличте “швидку допомогу”.

У жодному випадку не тікайте з місця події — це тільки погіршить ситуацію, стане обтяжуючою обставиною.

За правилами дорожнього руху, якщо є потерпілі у ДТП і немає можливості викликати “швидку” (наприклад, під час аварії розбився ваш телефон) — потрібно відвезти травмовану людину до лікарні, попередньо зафіксувавши сліди ДТП (фото або відео). Потім повернутися на місце пригоди.

2. Попередьте інших про ДТП

Заглушіть двигун авто, увімкніть аварійний сигнал, встановіть знак аварійної зупинки. Не рухайте транспортний засіб (засоби – якщо учасників ДТП кілька) – він має залишатись на тому ж місці, де сталась аварія. Це полегшить роботу по з’ясуванню обставин і причин ДТП.

Зателефонуйте рідним або друзям, щоб вони приїхали до вас. Це буде психологічна підтримка, а також ваш свідок у справі детального опису усіх обставин пригоди. “Ваша” людина може навіть фіксувати весь процес оформлення ДТП на відео (на телефон, наприклад).

3. Викличте поліцію

За номером 102 можна безкоштовно подзвонити черговому поліції з мобільного. Потрібно повідомити про ДТП, вказати місце аварії. Зауважте, що в залежності від того, де саме трапилась пригода, поліція може дістатися місця за час від 15 до 60 хвилин (або навіть більше, наприклад, якщо це ділянка дороги далеко від населених пунктів).

Якщо в результаті аварії зазнали ушкоджень тільки транспортні засоби — ДТП оформлює патрульна поліція. Якщо є постраждалі люди – викликається слідчо-оперативна група.

Документи, які мають скласти поліцейські по ДТП:
1. Протокол про адміністративне порушення. Включає в себе:

1) схему місця ДТП, яку підписують учасники ДТП та поліцейський;
2) пояснення учасників пригоди та свідків (у разі їх наявності);
3) показання технічних приладів (у разі їх наявності);
4) показання засобів фото- та/або відеоспостереження (у разі їх наявності);
5) інші матеріали, які необхідні для прийняття рішення у справі.

2. Довідка про дорожньо-транспортну пригоду.
Зауважимо, згідно з законом про поліцію, видачу первинної довідки про пошкодження транспортних засобів у ДТП поліцейськими скасовано.

Законодавством не передбачено врегулювання питання з потерпілими в ДТП на основі усної домовленості. Навіть якщо ви визнаєте свою провину і готові її відшкодувати — краще скласти відповідний документ за участі юриста. Адже усна “домовленість” не гарантує, що на вас пізніше не подадуть до суду з тим, щоб стягнути гроші ще раз. Крім того, не варто поспішати визнавати свою провину, адже може виявитись, що винні обидві сторони, або навіть комунальні служби, які залишили дорожнє покриття у неналежному стані, чи автосервіс, який не усунув несправність у вашому авто.

Якщо потерпіла сторона ви, і вас вмовили взяти гроші на місці і не звертатись до поліції, ви не убезпечені від того, що вас згодом можуть звинуватити у вимаганні чи навіть пограбуванні.

Доки чекаєте на приїзд поліції, варто скласти опис обставин аварії (відомості про місце, освітлення, дорожнє покриття, розташування дорожніх знаків тощо). Цей опис можна буде прикласти до інших матеріалів справи.

Наполягайте на детальному описі пошкоджень транспортних засобів, дорожнього покриття, навіть погоди, якщо вона може бути причиною аварії. Перечитайте все, записане поліцією.

4. Викличте представника страхової компанії

Якщо учасниками ДТП є декілька транспортних засобів – прослідкуйте, щоб вони також звернулись до своїх страховиків.

Якщо з якихось причин представник страхової компанії не прибуває на місце ДТП, водію необхідно протягом 3 робочих днів з дня аварії письмово повідомити свою страхову компанію про настання страхового випадку. Інакше страхова компанія виплатить кошти постраждалому, але потім в порядку регресу матиме право стягнути виплачені кошти із винного водія.

5. Заручіться свідченнями очевидців

Часто свідки готові дати показання, але не можуть з якихось причин чекати на приїзд поліції. Тому до приїзду поліції і страховиків запишіть контакти очевидців ДТП. Ці відомості також згодом можуть бути використані при розгляді справи.

6. Подзвоніть юристам

Для найефективнішого вирішення проблеми ДТП варто звернутись до юристів, які займаються цією сферою. Для цього доречно завжди мати їхні контакти в автомобілі (наприклад, у аптечці), подбайте про це заздалегідь. Це не важко зробити, а користь від цього беззаперечна.

Досвідчений юрист зможе навіть заздалегідь приблизно оцінити ситуацію і ступінь складності ДТП і порадить, як діяти. Адже кожна окремо взята дорожня пригода має безліч нюансів, притаманних тільки їй. Обов’язково юрист (краще — адвокат) потрібен, якщо у ДТП є постраждалі, а отже — передбачена кримінальна відповідальність.

7. Не відмовляйтесь від тесту на алкоголь

Якщо поліцейський запропонує вам пройти тест на алкоголь у крові – пройдіть його. Після проходження вимагайте довідку про відсутність алкоголю у вашій крові. Якщо хтось з учасників аварії відмовляється проходити перевірку на алкоголь у крові, обов’язково вимагайте від поліції, щоб відмова була внесена до протоколу.

Після оформлення схеми ДТП, у водіїв, яких є підстави вважати винними, можуть бути вилучені водійські права. Натомість видається тимчасовий дозвіл на керування транспортними засобами, дійсний 3 місяці (цей дозвіл дійсний тільки при наявності документа, який може підтвердити особу водія (наприклад, паспорта). Далі усі матеріали відправляються до суду і суд встановлюватиме вину водіїв та вирішуватиме, яку санкцію до них застосовувати (позбавлення прав або штраф).

Якщо у ДТП нікому не завдано шкоди здоров’ю, життю, усі учасники аварії не перебувають у стані алкогольного чи іншого сп’яніння, в усіх учасників є діючий поліс обов’язкового страхування відповідальності (автоцивілка), а винний водій визнає себе таким і шкода, завдана транспортному засобу невинного водія не перевищує 25 тисяч гривень, водії мають право самостійно скласти повідомлення про ДТП, так званий “європротокол” (бланк видається при укладанні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, його також можна безкоштовно отримати у страховій компанії). У такому випадку викликати поліцію для оформлення ДТП не потрібно, і ніхто з водіїв не притягатиметься до адміністративної відповідальності.


Не пропустіть