Викрадений ЗІС Сталіна оцінили в 2,5 млн євро (фото)

У ніч на 27 грудня в Москві невідомі викрали рідкісний колекційний автомобіль – броньований лімузин ЗІС-115 1949 року. Свого часу ця машина використовувалася в кремлівському гаражі і возила вищих радянських чинів, включаючи особисто Йосипа Сталіна.

ЗІС-115 викрали прямо з гаража колекціонера, який ним володіє. У приміщення проникли шестеро чоловіків, вони тросами завантажили лімузин на евакуатор і відвезли в невідомому напрямку. Під час транспортування на машину навісили підроблені номери.

За документами лімузин належить начальнику охорони українського олігарха Руслана Тарпана (займається будівельним бізнесом).

Власник оцінює ЗІС в 2,5 млн євро. Сам він зараз перебуває під домашнім арештом на Україні.

Цю машину могли вкрасти тільки за спеціальним замовленням. Збути такий автомобіль на ринку неможливо.

ЗІС-115 випускався декількома серіями в 1949-1955 рр. Він побудований на одній базі з ЗІС-110 і зовні від нього майже не відрізняється, але насправді кузов 115-го будувався навколо оригінальної бронекапсули, яку варили на машинобудівному заводі ім. Орджонікідзе в Подольську і в готовому вигляді поставляли на завод ЗІС в Москві.

Корпус витримував обстріл зі зброї калібру 7,62 з відстані 25 метрів, днище захищало пасажирів від підриву гранатою РГД-33. Автомобіль також мав куленепробивне скло. ЗІС-115 був оснащений 6,0-літровою рядною бензиновою «вісімкою» потужністю 140 к.с. і триступеневої механічною коробкою передач, агрегати ЗІС розробив і виробляв самостійно.


Не пропустіть