Атмосферний двигун V12 з 1960-х років повернуть у виробництво

Представники компанії Building The Legend повідомили про появу нового силового агрегату для дорожніх і гоночних автомобілів.

Британська компанія Building The Legend надає послуги по реставрації класичних автомобілів Jaguar, а також будує репліки гоночного XJ13. Представники компанії повідомили про розробку власного силового агрегату V12, який може встановлюватися як на дорожні, так і на гоночні автомобілі. Двигун побудований на основі мотора, розробленого Клодом Бейлі для гоночної програми Jaguar 1960-х. Однак інженерам компанії вдалося розкрити увесь потенціал мотора.

Розробка гоночного двигуна Jaguar для участі в «Ле-Манні» стартувала в середині 1955 року. Головою проекту став шеф-дизайнер марки Клод Бейлі. Через вісім років роботи був представлений прототип атмосферного двигуна V12 об’ємом 5,0 літра, оснащеного чотирма верхніми розподільчими валами. Віддача силової установки склала 502 к.с. і 523 Нм крутного моменту.

Фахівці з’ясували, що двигун для XJ13 вийшов не зовсім швидким, а також через нього міг статися знос задньої осі і відрив від дороги на високих швидкостях. Згодом цей V12 був адаптований для дорожніх автомобілів.

Фахівці Building The Legend назвали новий проект tera. Двоклапанний агрегат буде пропонуватися з робочими об’ємами 6,1 і 6,3 літра. Віддача двигуна становитиме від 355 до 660. Представники компанії зазначають, що: «застосування мотора обмежене лише фантазією покупця».


Не пропустіть