Бог подасть: на яких авто їздять церковні лідери світу

Багатство – річ липка. Ласі на нього не тільки прості смертні, а й цілком собі “Божі” люди. Ми з вами можемо мріяти про Ferrari в гаражі як завгодно багато, однак фінансові можливості наших гаманців не безмежні. Зате вищі церковні чини, як і будь-які інші, ні в чому собі не відмовляють! Правда, не всі, пише fishki.net.

Звичайно, один з кращих фахівців з дорогих годинників, яхт, а також броньованим возів – російський патріарх Кирило. Незважаючи на те, що головний в Росії за стриманістю духовенства періодично закликає співробітників РПЦ бути максимально скупуватими, сам не гребує розсікати на автомобілях виключно дорогих і сильно захищених.

Але не поспішайте звинувачувати Кирила в жадібності, просто робота у нього така. Служитель не раз парирував нападки журналістів тим фактом, що Mercedes-Benz S-Class Pullman, пара Cadillac Escalade і інші G-Class – все це блага не його особисті, а державні. І приписані вони не до єпархії, а до кремлівського гаражу особливого призначення. Вся справа в тому, що патріарх – особа дуже важлива і особливо охороняється. Негоже йому їздити на будь-чому.

Разом з тим, крім вродженої тяги до розкоші, є у Кирила і любов до автостаризни. Наприклад, кілька разів на рік патріарх приїжджає на роботу, чи то пак в храм Христа Спасителя, на «Чайці»! Більш того, автомобіль цей не простий, а служив в РПЦ ще в середині минулого століття.

81ac35516e8f569180189ebdc3cf3e6b

Його українські колеги намагаються теж відповідати тренду. Патріарх Київський і всієї України, як і його російський колега, вважає за краще Mercedes-Benz. Правда, не спеціально підготовлений лімузин Pullman, а всього лише скромний, але подовжений S 500 4Matic.

У братській Білорусі місцевий митрополит Павло вирішив відзначитися. У нього в автопарку довгий час служив вірою і правдою білосніжний BMW 7 Series, на якому їздив ще попередник Павла. Кажуть, таких BMW у митрополита Мінського і Слуцького взагалі два, але підтвердити цю інформацію нам не вдалося. Зате достеменно відомо, що першим абсолютно новим автомобілем священика не так давно став новенький Range Rover з російськими номерами. Митрополит Мінськ-Могилевський Тадеуш Кондрусевич частенько їздить … на велосипеді!

4d273fc8427c2f4cdb9796461cce68ec

Щось ми все про себе та про сусідів. Саме час пройтися по автопарку найголовнішого священика в світі – Папи Римського. Адже на відміну від його східних колег, чиї гаражі засекречені що є сили, папський нічого не приховує. Тут є все: від крутих Harley-Davidson до стародавнього Renault 4, від розкішного Cadillac DeVille до банального Fiat Ducato … У гаражі понтифіка є навіть карколомна Ferrari Mondial 1988 року випуску!

6dd600db30b3ed6e2912a2a62f5838d2

Але, звичайно ж, найвідомішим автомобілем Папи був, є і буде спеціально підготовлений Mercedes-Benz 230G. Саме цей «Мерс» вперше прозвали «папамобілем» за спеціальну броньовану надбудову в задній частині кузова. Причому, за бажанням понтифіка, скляний ковпак можна зняти і продефілювати перед паствою у позашляховому кабріолеті.

233f5a56497f8a74c8ab7a6ccbd5ec44

Але справедливості заради відзначимо, що як попередній папа Бенедикт XVI, так і нинішній Франциск – обидва закликають до стриманості. Більш того, на відміну від наших владик, ватиканські починають економію з себе. Бенедикт XVI, наприклад, повсюдно скорочував витрати власної адміністрації, а в будні переміщався на звичайному Ford Focus. А Франциск вирішив відмовитися від розкоші навіть під час великих свят і пересів з розкішного папамобіля на Hyundai Santa Fe. Правда, корейський паркетник все ж довелося трохи доопрацювати: прибрати дах і зробити спеціальні поручні, щоб Папа міг зустрічати віруючих стоячи.

8bdbb6e83e019e69fb336e6bd25ee196

Чи не дорікнеш у відсутності заходів і іншого духовного лідера – Далай-ламу. Сьогодні цей життєрадісний дідуган все частіше з’являється на пасажирському сидінні старенького Suzuki XL-7. Правда, не один, а в супроводі кортежу з охорони. Про інші автомобілі Далай-лами відомо трохи більше ніж нічого. У далекі сімдесяті лідер всіх буддистів їздив по віддалених куточках Гімалаїв на Land Rover, який згодом передав до фонду Далай-лами в Каліфорнії.

47282d29b04ef4cb925af12d0be5151e

Що ж, виходить, священик священикові ворог. І як тут не згадати патріарха Сербської Православної Церкви Павла. Він не любив автомобілі, запросто міг сам собі відремонтувати взуття, та й одягався на службу часто сам. Його частенько можна було зустріти в громадському транспорті в процесі читання Біблії. Охорона, говорите? Ну-ну … Аж до своєї смерті Павло проповідував безсрібництво, але ж титул патріарха дозволяв багато …


Не пропустіть