Як в Америці навчають копів або чому українська поліція вбиває людей

У зв’язку з публікацією відео погоні українських патрульних поліцейських за BMW у багатьох виникають питання про рівень підготовки новоствореної поліції в Україні. Відомий правозахисник Володимир Караваєв поділився інформацій про те, як готують правоохоронців в США, пише autocentre.ua.

Історія з убивством пасажира «мажорного» BMW викликає різні емоції і суперечки в суспільстві. Сумнівів не викликає лише одна обставина – один молодий хлопець у формі поліції навряд чи хотів вбивати свого однолітка, який опинився на пасажирському місці фатального автомобіля. І, звичайно ж, однією з причин трагедії стала відсутність професійних дій з боку поліцейських.

Чому це сталося? За якими стандартами американо-грузинські ідеологи реформи правоохоронних органів навчили наших поліцейських, якщо в нашому суспільстві виникає все більше нарікань до рівня їх підготовки? Про грузинські стандарти, крім «у нас хабарів нє берут», мені нічого не відомо, а ось з американськими можна ознайомитися у відкритих джерелах інформації.

Початковою підготовкою поліцейських в США передбачені мінімальні стандарти і вимоги, обов’язкові для виконання всіма представниками правопорядку. Стандарти навчання залежать від обов’язкової мінімального кількості годин початкової підготовки.

У різних штатах вона варіюється від 320 годин (штати Південна Дакота, Теннессі, Канзас) до 690 годин (штат ВІСКОНС) і до 1040 годин (Гаваї). У зв’язку з такими відінностями в стандартах між штатами виникають проблеми, пов’язані з процедурами взаємозаліку поліцейської підготовки, пройденої співробітниками поліції в одному штаті, при переході на роботу в інший штат. При відсутності угод між штатами співробітникам поліції іноді доводиться повторно проходити курс початкової підготовки. І це правильно, адже умови несення служби в різних штатах різняться.

На відміну від США, американські стандарти навчання українських поліцейських ретельно приховуються за сімома печатками. Чому вони відповідають? Вимогам пустельній «житниці Америки» – штату Канзас, населення якого становить менше половини населення Києва? Чи вимогам штату Гаваї, цілий рік переповненого туристами і автомобілями? Судячи з термінів навчання українських поліцейських – 2,5 місяця, для нас обрані стандарти сільськогосподарського штату.

Спілкуючись якось з представником німецької поліції, я згадав про терміни підготовки нашої поліції.

Він скривився і сказав:

– Як навчите, то і отримаєте!

І сказав він це цілком осмислено, адже в Німеччині людина стає поліцейським після дворічної підготовки. У Франції така підготовка займає 16 місяців. А ви говорите: Європа … Але ж ми ж туди прагнемо, а не в Америку!

Може, рано чи пізно стандарти навчання українських поліцейських зміняться і стануть відкритими? А поки що так, про всяк випадок, викладаю навчальний план Академії Поліції Лос-Анджелеса. Нехай наші браві поліцейські порівняють його зі своїм. І, може, тоді вони зрозуміють, що до суперменів їм ще дуже далеко! А тому не варто з усякого приводу вихоплювати пістолет і наводити його на своїх співвітчизників?

НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН

– арешт і оформлення процедури, попередні методи розслідування, паролі радіозв’язку, складання звітів, розслідування трафіку і забезпечення безпеки дорожнього руху;

– включає екстремальне водіння автомобіля «Оперативний курс», переслідування і безпечне управління;

– безпечне поводження з вогнепальною зброєю, турбота про зброю, стрільба, тактичне маніпулювання з боковим відводом рушниці, хімічні речовини, чистка (кандидатам настійно не рекомендується звертатися до інструкцій зі стрільби перед входом в Академію Поліції. Погані звички стрільби можуть бути напрацьовані, і потім їх важко або неможливо буде подолати);

– навчання культурі відносин, графа «сексуальні домагання», питання відносин із засобами масової інформації, стрессконтроль, просвіта в питаннях інвалідності, общинних відносин, тактичних зв’язків, злочини з мотивів ненависті, зниклі безвісти, і насильство в сім’ї;

– охоплює пошук і захоплення злочинця, свідоцтва, статути арешту, злочини проти «особистості і власності», статеві злочини проти дітей. Інші статті законів, включених в Каліфорнійський кримінальний кодекс, Муніципальний кодекс Лос-Анджелеса, федеральні закони та ін .;

– підвищує сили організму через позитивне ставлення до фітнесу.

Він також охоплює підготовку в спецметодах арешту, самооборону без зброї;

– навчає методам і процедурам патрулювання;

– спеціальні тренування включають в себе «Advanced» тактичну підготовку, тактику Мобільного силового поля, «Patrol Ride-Along», мобільний бортовий комп’ютер в автомашині, контроль вживання алкоголю, адміністративну дисципліну, культурне різноманіття, «К-9» операції, операції підтримки з повітря, «Bomb Squad», рішення проблем за місцем проживання, Іспанська мова, громадянську відповідальність.


Не пропустіть