До уваги водіїв: на що варто звернути увагу при купівлі вживаного авто

Щоб не попастися на вудку шахраїв при купівлі вживаного транспортного засобу, пропонуємо скористатися нашими порадами. Так ви зможете не тільки переконатися в правильності вибору автомобіля, але і обійти всі пастки аферистів, пише irtafax.com.ua.

Про це повідомляє Відділ зв’язків з громадськістю РБЦ МВС в Луганській області.

1. Не нехтуйте можливістю звернутися до фахівців Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС для поглибленого дослідження транспортного засобу.

З набранням чинності постанови КМУ від 09.12.2015 № 1118 експертний огляд в територіальних сервісних центрах (ТСЦ) став обов’язковим.

Однак в деяких випадках одного експертного огляду може бути недостатньо. Поглиблене експертне дослідження вітчизняного транспортного засобу обійдеться від 126,63 грн., іномарок – від 164,15 грн. в залежності від складності роботи. А це в рази дешевше, ніж безоплатне вилучення автомобіля при виявленні підробки.

2. Низька вартість авто повинна вас насторожити!

3. Перед завершенням угоди перевіряйте автомобіль на предмет знаходження або відсутності його в реєстрі транспортних засобів, що знаходяться в розшуку в зв’язку з незаконним заволодінням.

Сьогодні дуже часто «спливають» автомобілі, вкрадені з тимчасово окупованої території. Переконатися в «чистоті» свого придбання можна за допомогою пошукового запиту на офіційному веб-сайті МВС України: http://wanted.mvs.gov.ua/searchtransport/ У запиті потрібно вказати державний знак транспортного засобу і VIN (номер кузова або шасі) .

4. Ні в якому разі не залишайте завдаток власнику транспортного засобу і не розплачуйтеся за безготівковим розрахунком.

5. Не купуйте авто «за техпаспортом»!

Іноді люди просять переоформити транспортний засіб, маючи на руках лише свідоцтво про реєстрацію. Купуючи авто без договору, ви ризикуєте залишитися «без коліс». Власник може через кілька днів прийти в ТСЦ і попросити відновити техпаспорт через втрату чи крадіжку. В такому випадку горе-покупцеві буде складно довести, що він віддав N-у суму грошей.

Сьогодні договір купівлі-продажу можна укласти безкоштовно в ТСЦ в присутності адміністратора.

6. При можливості перереєструйте транспортний засіб на себе.

Пам’ятайте, що при покупці автомобіля за генеральним дорученням ніякої купівлі-продажу не відбувається, тобто за фактом власником залишається продавець. У будь-який момент ви можете втратити право користування купленим авто.

7. Поцікавтеся у продавця, чи є у нього додаткові документи, наприклад, сервісна книжка, специфікації додаткового обладнання, інструкції та інше.

Відповідь про втрату даних документів повинна викликати підозру.

8. Якщо ви впевнені в сумлінності продавця і чесності автомобіля, зверніться на СТО і перевірте його технічну справність.


Не пропустіть