Що робити автовласнику, якщо заправив машину паливом поганої якості

Іноді після заправки машина перестає нормально їхати. Пізніше все нормалізується. Не всім так щастить! Поки в одних, в кращому випадку, замерзає нібито зимовий дизель, в інших виходять з ладу вузли та агрегати і автомобіль зупиняється в прямому сенсі слова, пише famozio.com.

Споживач має право на те, щоб товар (робота, послуга) при звичайних умовах його використання, зберігання, транспортування та утилізація був безпечний для життя, здоров’я, навколишнього середовища, а також не завдавав шкоди майну споживача.

Вимоги, які повинні забезпечувати безпеку товару (роботи, послуги) для життя і здоров’я споживача, навколишнього середовища, а також запобігання заподіяння шкоди майну споживача, є обов’язковими і встановлюються законом або у встановленому ним порядку.

У тому випадку, якщо вам було продано паливо неналежної якості, яке призвело до поломки двигуна автомобіля, ви маєте право відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми. При цьому ви маєте право вимагати також повного відшкодування збитків, заподіяних вам в результаті продажу товару неналежної якості.

Для реалізації вашого права, необхідно діяти наступним чином:

1. Перевірити наявність чека. Відсутність чека не означає неможливості пред’явлення претензій продавцеві. При оплаті банківською картою проблем з доказом оплати не буде зовсім.

2. Запитає у продавця сертифікат на паливо і дані постачальника (цю інформацію зобов’язані надати).

3. Взяти відбір палива з АЗС і з бака автомобіля і провести їх експертизу. Для цього паливо купується в каністру, яка опечатується.

4. Після отримання висновку експерта, слід підготувати і направити Претензію продавцеві палива. До претензії докладіть копії: чека про продаж палива, договору з експертною установою, висновку спеціаліста, висновок фахівця СТО, документів, які підтверджують понесені витрати.

5. При відмові продавця палива задовольнити претензію – підготувати заяву до суду.

Зрозуміло, повернутися на АЗС можна далеко не завжди. Але це ніяк не скасовує ваше право на пред’явлення претензій в досудовому або судовому порядку. Як правило, звернень буде декілька, оскільки не тільки ви придбали це паливо. Спробуйте відшукати таких же клієнтів цієї заправки. Пам’ятайте, заправка на мережевих АЗС не є 100% гарантією якості. Пам’ятайте і про те, що необхідно зберігати до кінця поїздки чеки на паливо!


Не пропустіть