Складено рейтинг найкращих і найгірших автомобільних фар

Американський Страховий інститут дорожньої безпеки (IIHS) вперше склав рейтинг головних фар популярних моделей автомобілів. Перевірці було піддано 31 середньорозмірні моделі і тільки один автомобіль отримав найвищу оцінку, пише autocentre.ua

Переможцем тесту фар стала Toyota Prius. Серед інших 30-ти моделей оцінку «добре» отримали 11 автомобілів, рейтинг «задовільно» присвоєно дев’ятьм моделямм і «незадовільне» світло фар мають десять машин. Варто відзначити, що Prius переміг завдяки високотехнологічним світлодіодним фарам, які є тільки в найдорожчій комплектації цієї моделі. Якби це була простіша модифікація, то її галогенні фари не змогли б перемогти.

Як виявилося, вартість автомобіля не є гарантом ефективної роботи світла фар. У рейтинг «незадовільно» потрапили фари декількох моделей преміум-класу. Але варто зазначити, що вимоги американських стандартів до фар головного світла, що стосуються характеру розподілу світлового плями на дорозі, відрізняються від тих, що діють в Європі і в Україні, а тому цей тест не слід «приміряти» до автомобілів в Україн . Результати цього тесту слід враховувати тим, хто хоче придбати неофіційно ввезені в Україну автомобілі з американського ринку.

Тест фар

Ефективність роботи автомобільних фар оцінювалася на трасі Науково-дослідного центру IIHS після настання темряви. Спеціальний пристрій мірив ефективність освітлення ближнього і дальнього світла в п’яти різних ситуаціях: русі по прямій, крутий лівий поворот, крутий правий поворот і плавний лівий і правий повороти. Також в кожному випадку вимірювався фактор засліплення водіїв зустрічних машин при ближньому світлі фар.

Передні фари тестувалися без будь-якої попередньої підготовки, тобто в якому вигляді автомобільний дилер дав машину, так і відбувалася перевірка. Хоча у вертикальній площині фари ще можна відрегулювати на більшості автомобілів, але експерти IIHS не справляли даного регулювання, тому що деякі власники транспортних засобів будь-коли це роблять, бо деякі виробники радять автовласникам не займатися самостійно цією операцією.

Після того, як автомобіль протестували на трасі, інженери IIHS порівняли якість освітлення і відблиски з роботою гіпотетичної ідеальної системи фар і, використовуючи схему недоліків, оцінили фари. При цьому оцінка за ефективність освітлення ближнього світла була вищою, адже цей режим роботи фар використовується частіше.

Оцінку «добре» отримав лише Toyota Prius V. «Хорошистом» стали: Audi A3, Honda Accord седан, Infiniti Q50, Lexus ES, Lexus IS, Mazda 6, Nissan Maxima, Subaru Outback, Volkswagen CC, Volkswagen Jetta, Volvo S60. «Задовільними» визнали світлотехніку: Acura TLX, Audi A4, BMW 2 серії, BMW 3 серії, Chrysler 200, Ford Fusion, Lincoln MKZ, Subaru Legacy і Toyota Camry. Ну а гірші результати за підсумками тестів показали: Buick Verano, Cadillac ATS, Chevrolet Malibu/Malibu Limited, Hyundai Sonata, Kia Optima, Mercedes-Benz C-Class, Mercedes-Benz CLA, Nissan Altima.


Не пропустіть