Закони про ввезення дешевих іномарок допоможуть країні-агресору

На даний момент найдешевші б/в автомобілі – аж ніяк не в Європі, а в Росії. Якщо скасувати мита, акцизи чи дозволити тимчасове ввезення, українці почнуть ввозити автомобілі саме звідти, спонсоруючи економіку держави-агресора, пише autocentre.ua.

Відповідно до сформованої ринкової ситуації, структура імпорту б/в автомобілів в Україну на початку поточного року суттєво змінилася. Про це повідомив на круглому столі в Федерації роботодавців автомобільної галузі керівник маркетингу Корпорації «АІС» Сергій Боровик. За його словами, заборона на ввезення в нашу країну автомобілів з екологічним стандартом не нижче Євро 5 сприяла «омолодженню» автомобілів, які ввозяться в Україну уживаними. Крім того, значно змінилася структура імпорту по країнах – тепер від 25 до 50% ввезених в Україну старих машин привозять з Росії, а не Німеччини і Франції, як раніше.

Причина – після девальвації рубля ціни на нові та б/в автомобілі у росіян значно впали. У перерахунку на долари вони коштують майже вдвічі дешевше, ніж в Україні. Тому тільки депутати приймуть закон про зниження акцизів на б/в авто, або ж про тимчасове ввезення без розмитнення на 1 рік, то українці масово почнуть купувати автомобілі з Росії, вимиваючи з України валюту і привозячи її в країну-агресор.

Віце-президент Асоціації автовиробників «Укравтопром» Юхим Хазан упевнений, що ці законопроекти спрямовані на вбивство української промисловості. За його словами, кількість зайнятих в промисловості зменшується на 8% щорічно. А автомобільне виробництво за два роки скоротилося в 5 разів.

За словами генерального директора Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олега Назаренка, зниження мит і ПДВ зараз мало цікавить перекупників б/в автомобілів. Адже вони стягуються виходячи з вартості автомобіля, а її завжди можна знизити. Наприклад, в минулому році електромобіль Tesla одна з українських митниць оцінила в 80 тис. гривень, хоча її реальна ціна – 120 тис. доларів. У той же час акцизний збір прив’язаний до обсягу двигуна, а цю величину знизити неможливо. Тому лобісти ввезення б/в автомобілів з Росії хочуть прибрати саме акциз. Хоча МВФ рекомендував цей податок не тільки залишити, але ще і підвищити. А якщо країна не виконає вимоги МВФ, то не отримає черговий кредит.

Віце-президент корпорації «Укравто» з виробництва Олег Папашев впевнений, що всі нинішні ініціативи уряду носять популістський характер. У той час як в Україні гроші з промисловості перетекли в торгівлю, європейські країни планомірно розвивають автомобільну промисловість системами податкових пільг. Наприклад, Словаччина, в якій будуть будувати другий автомобільний завод, дає пільги нового виробництва з податку на землю, ввезення обладнання та комплектуючих, а також пільги за залучення кожного нового робочого місця.

За словами Оксани Борейко з «Рено Україна», український авторинок нових автомобілів з 2008 до 2015 року впав в 13 разів. Спочатку 2016 року він потихеньку почав відновлюватися, але нові ініціативи нардепів можуть повністю нівелювати цей ріст.

У той же час, впевнені учасники круглого столу, ініціативи народних обранців навіть якщо в найближчий час і втіляться в закони, на авторинок 2016 року не мати ніякого впливу. Адже закони, що змінюють податки, можуть набути чинності на раніше, ніж з 1 січня наступного року. Тобто з 2017 року. А вже з 2018 року в Україні буде заборонено ввезення автомобілів старше двох років, адже набуде чинності норма про неможливість ввезення транспортних засобів з екологічними нормами не нижче Євро 6, які вступили в силу в Європі в 2015 році.


Не пропустіть