Як автобуси ЛАЗ стали «зоряними лайнерами»

Сьогодні, 12 квітня, відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики – саме час згадати про спеціальні автобуси львівського виробництва, призначені для перевезення космонавтів, пише trucks.autocentre.ua

Проект «зіркових лайнерів» – автобусів для перевезення космонавтів – почали активно розвивати на початку 70-х років, в Головному Союзному конструкторському бюро (ГСКБ), створеному у Львові в червні 1965-го. КБ дожило до наших днів, але вже під іншою назвою – ЗАТ «Укравтобуспром».

kak-avtobusy-lazy-stali-zvezdnymi-laynerami

kak-avtobusy-lazy-stali-zvezdnymi-laynerami_1

Проект «зіркових лайнерів» включав розробку автобуса ЛАЗ-699П для доставки космонавтів на стартовий майданчик і автобуса ЛАЗ-699Н для забезпечення стартового персоналу (1974-1975 рр.). Ці машини мали герметизирований салон, щоб не допускати туди потрапляння пилу. В оснащення входили кондиціонер, альтермальні стекла і тепловий екран на даху, необхідні для експлуатації в жарку погоду. Забігаючи наперед, зауважимо, що своє продовження цей проект знайшов в 80-ті роки у вигляді моделей ЛАЗ-5255П і 5255П1, створених вже на шасі більш сучасного сімейства.


Не пропустіть