KRAZ Cobra – український бронеавтомобіль на основі Toyota Land Cruiser 200

KRAZ Cobra – український автомобіль з колісною формулою 4х4, який об’єднав функції бронетранспортера і бронеавтомобіля, пише o-doroge.com

KRAZ Cobra був сконструйований на базі Toyota Land Cruiser 200 канадсько-еміратською компанією Streit Group і збирається за ліцензією на Кременчуцькому автомобільному заводі з 2013 року. Вперше демонстраційний зразок показали публіці на збройовій виставці «IAV 2013» в лютому 2013 року.

Компонування бронеавтомобіля – звичайне з переднім розташуванням двигуна, відділення управління – в середній частині, десантний відсік – в кормовій частині. KRAZ Cobra забезпечує балістичний захист членам екіпажу. Салон автомобіля може бути налаштований для конкретних вимог. Салон броньовика має таку комплектацію: 2+6 стендові місця і 3 дверей або 2+2+4 лави і 5 дверей.

Корпус автомобіля складається з сталевих бронелистів, встановлених під кутом. Паливні баки також захищені сталевими пластинами. Бронювання за стандартом CEN 1522 Level BR6 забезпечує круговий захист від куль калібру 7,62×51 мм НАТО з відстані 10 метрів. Варто відзначити, що протимінний захист забезпечує захист від вибуху під машиною двох ручних гранат DM-51. Шини броньовика оснащені кулестійкими вставками «Hutchinson runflat system». KRAZ Cobra призначений для роботи в температурному діапазоні від -20°С до + 55°С.

Для ведення вогню розробники оснастили у верхній частині десантного відділення амбразури для стрілецького вогню. У даху цього відділення є люк. На даху можуть бути встановлені різні бойові модулі:

– 7,62 мм кулемет,

– 12,7-мм кулемет,

– 40-мм автоматичний гранатомет.

Фахівці відзначають, що український бронеавтомобіль ідеально підходить для міських умов бою, але і в сільській місцевості KRAZ Cobra також відмінно впорається з завданням. Машина має цілий ряд двигунів і трансмісій, які можуть бути встановлені в разі потреби. Лебідка, освітлення в спущеному колесі і кондиціонер входять в стандартну комплектацію. Такі компоненти, як підвіска і гальмівна система, можуть бути модернізовані залежно від цілей використання бронемашини.

KRAZ Cobra існує в двох модифікаціях:

– стандартній (трьохдверний варіант виконання, проте можливий випуск п’ятидверного варіанта);

– Cobra VBAS (штурмовий поліцейський варіант, укомплектований розсувним трапом для штурму будівель і подолання перешкод заввишки до 8,5 метрів).


Не пропустіть