Найдешевша машина: як вибрати і купити

“Запорожець” можна купити всього 150 доларів, а новий ЗАЗ Sens седан – за 6 тисяч доларів.

В Україні, як кажуть експерти, після затяжної кризи поступово активізується автомобільний ринок. Вартість машин фіксується в доларах, тому з ревальвацією гривні, авто для українців стають доступнішими. Сайт “Сегодня.ua” з’ясовував, чому в Україні можна купити “бюджетний” автомобіль, і як правильно вибрати машину.

Вживані автомобілі подешевшали

З прийняттям закону “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо стимулювання ринку уживаних транспортних засобів” в Україні значно подешевшали вживані машини. Так, якщо раніше податком при продажу обкладалася повна вартість автомобіля, то зараз – податок сплачується тільки з комісійних платежів і маржі салону. Наприклад, якщо раніше за автомобіль вартістю 10 тисяч доларів потрібно було заплатити 3 тисячі, зараз – від 500 до 1000 доларів. Очікується, що таке нововведення призведе до значного пожвавлення ринку б/в автомобілів. На даний момент на спеціалізованих сайтах можна знайти підтриману машину вартістю від 100 до 100 тисяч доларів. Так, “Москвич” 1992 року випуску з пробігом в 100 тисяч кілометрів можна купити всього за 150 доларів.

“Запорожець або Москвич можна купити дуже дешево. Навіть за сто доларів. Але інша справа, як ця машина буде працювати? Чи довго вона прослужить? Це більше для студентів, які попрацювали влітку і хочуть за 5 тисяч купити собі таку ось руїну на колесах. Але, якщо говорити серйозно, машина не може коштувати менше 1000 доларів “, – розповідає автомобільний експерт Ілля Розенберг.

За 400 доларів можна придбати ВАЗ 2105 1993 го року випуску. Як запевняють власники машини – автомобіль на ходу і може прослужити ще багато років.

За 1000 доларів пропонують 23-річний Mercedes-Benz E 260 з пробігом в 300 тисяч кілометрів, а за 10 тисяч доларів – вживані Toyota Сamry або BMW. За ці ж гроші можна купити новий автомобіль Lanos. А за 6 тисяч доларів – новий за 6 тисяч доларів – ЗАЗ Sens Седан.

Конкуренції стало менше

З 1 січня в Україні заборонено ввезення автомобілів, що не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5, який став обов’язковим в Європі з вересня 2009 року. А, як відзначають експерти, автомобілі, що відповідають цьому стандарту, коштують дорожче. Якщо раніше недорогу іномарку можна було перегнати з ЄС, то зараз єдиний варіант – купити її “з рук”.

До речі, Україна в рамках угоди про Зону вільної торгівлі скасувала мита на товари з Європейського союзу. Починаючи з 2017-го року, мито будуть щорічно знижувати на 1%. Українці змін в цінах на європейські машини не відчують і через кілька років.

Вартість нової машини формується з ціни заводу-виготовлювача, збору при першій реєстрації, ПДВ, акцизного збору, мита і відрахування в пенсійний фонд. Для європейських виробників зміниться лише одна складова ціни – мито.

Як вибрати машину

Автомобільний експерт, керівник консалтингової фірми AUTOVAM, Сергій Радецький вважає, що водієві-початківцеві краще придбати недорогу машину вітчизняного виробництва. Такі автомобілі легше ремонтувати після ДТП. “Перші скільки-то десятків тисяч кілометрів можна їздити на машині спокійно, без будь-яких поломок. У кожного агрегату є свій моторесурс, чим старше машина, тим менше у неї моторесурс”, – розповідає Радецький.

“Водій, який має досвід водіння, прийнявши рішення міняти автомобіль, завжди буде шукати машину кращу. І це може бути не новий автомобіль, він може бути більш пізнього року випуску, але важливо – щоб ця машина була класів вище. Деякі водії готові поміняти свою нову машину на старий Мерседес, але він буде вище класом, з потужним двигуном “, – говорить керівник консалтингової фірми AUTOVAM.

При покупці автомобіля, радить Сергій Радецький, потрібно звернути увагу:

1. Скільки у автомобіля було власників
2. Чому продають автомобіль
3. Машина повинна бути не в кредиті або заставу (можна перевірити у нотаріуса)


Не пропустіть