Старіння шин. Чим небезпечна вживана гума?

Відомо, що конкретних термінів старіння шин їх виробники практично ніколи не розголошують. Вважається, що за 2-3 роки процеси старіння не призводять до катастрофічних змін в гумовій суміші шин, а через цей час практично кожен автомобіліст обов’язково поміняє комплект шин на новий. Але можливі різні ситуації – ці 2-3 роки шини можуть просто провести на складі недобросовісного продавця або на оптовому складі, шини можуть використовуватися на автомобілях з малим річним пробігом – різних кемперах, і т.д. В результаті, досить часто шини експлуатуються і через 5 (або навіть 10) років з моменту їх випуску. Чим це загрожує?

Основних чинників, що ведуть до вікового руйнування шин, є два – озон з атмосфери, який призводить до порушення молекулярних зв’язків між молекулами каучуку і, фактично, – до втрати еластичності, і вікові тріщини, що виникають через контакт шин з жирами і оліями, а також просто від тривалої експлуатації. В результаті шини “дубіють”, що призводить до різкого погіршення усіх без винятку якостей.Особливо небезпечним є погіршення ходових якостей на мокрій дорозі. Дослідження ADAC, випробовуючи старі шини на швидкість обертання, виявили факт збільшення ризику “вибуху” шин.

Через декілька років аналіз важких аварій, пов’язаних з розривами шин на високій швидкості, проведений DEKRA, виявив, що в 100 (!!!) відсотках випадків провиною був вік шин. Підсумок-рекомендація: максимальний термін експлуатації звичайних середньошвидкісних дорожніх шин, що експлуатуються в стандартних умовах, – шість років. Але це тільки у випадку, якщо шини не відчувають високі навантаження. Якщо відчувають, то максимум – 4 роки. І ніяких засобів для надання “чорноти”.

Для зимових шин ситуація ще складніша – при низьких температурах руйнування міжмолекулярних зв’язків відбувається швидше, тому вже на 2-ому чи 3-ому сезоні шини, навіть при дбайливій експлуатації, “стекляніють” і втрачають частину своїх якостей через старіння. ADAC заявляє, що вже через 2 роки зимова шина не може вважатися новою і на 100 відсотків придатною до експлуатації.

Дату виготовлення шини можна знайти після напису DOT на боковині. Чотири цифри вказують на тиждень і рік виготовлення. Наприклад, позначення 1105 вказує, що шина була випущена на 11 тижні 2005 року. Пам’ятайте, що якщо не дотримуватися умов зберігання шини, то її старіння настане навіть раніше термінів, вказаних ADAC.

І головне – пам’ятайте, що якщо Ваші шини старші 4-ьох років, то пора задуматися про їх заміну, навіть якщо фізичного зносу не настало. Такі шини можуть бути небезпечні, особливо на високій швидкості.


Не пропустіть