Без засідок в кущах і «сліпих» перевірок. Що потрібно знати водіям про роботу нової дорожньої поліції

Від 12 червня в Україні почали свою роботу перші екіпажі дорожньої поліції, пише nv.ua.

НВ розповідає про основні особливості роботи дорожньої поліції, озвучені заступником начальника Департаменту патрульної поліції Олексієм Білошицьким у день початку її роботи, а також про прогрес у впровадженні дорожньої поліції на українських дорогах.

5 липня МВС опублікувало інфографіку про роботу дорожньої поліції / МВС України via Facebook

1200 км доріг в день початку роботи, 3300 станом на 5 липня

Від 12 червня в зоні відповідальності дорожньої поліції перебувало 1200 км доріг України. Серед них траси міжнародного і національного значення

— Київ-Харків;

— Київ — Зборів;

— Луцьк — Ковель;

— Ягодин — Сарни.

За даними МВС, станом на 5 липня патрулюють вже 3300 км автодоріг. Серед них траси

— Львів — Рава Руська М-09;

— Львів — Краковець М-10;

— Львів — Шегині М-11;

— Одеса — Мелітополь — Новоазовськ М-14.

Надалі планується ввести патрулювання дорожньою поліцією й інших трас. У цілому передбачається, що патрульні поліцейські будуть контролювати безпеку на 9 тисячах кілометрів українських доріг.

8 стаціонарних постів в день початку роботи, 21 станом на 5 липня

В день запуску дорожньої поліції патрульним передали вісім колишніх стаціонарних постів ДАІ, які стануть дорожніми станціями патрульної поліції. На цих станціях патрульні поліцейські будуть нести службу постійно. Станом на 5 липня таких постів уже 21.

У майбутньому на станціях будуть розміщуватися і представники інших служб, таких як дорожня служба і держслужба з надзвичайних ситуацій, які будуть здійснювати нагляд за станом доріг і надавати послуги громадянам. Ці служби будуть взаємодіяти з патрульними поліцейськими.

Понад 20 автопатрулів на момент початку роботи, станом на 5 липня — 71 (з них 21 на постах)

У дорожню поліцію на момент запуску входили понад 20 автопатрулів, станом на 5 липня їх уже 71. 21 автопатруль перебуває на стаціонарних постах. Дорожня поліція не є окремою структурою або підрозділом. Це частина патрульної поліції: одні й ті самі поліцейські можуть нести службу як на трасі, так і в містах. На момент запуску дорожньої поліції у ній працювали понад 70 патрульних, раніше вони не працювали в ДАІ. У майбутньому в дорожній поліції будуть працювати 2592 поліцейських, буде організовано 324 патрулі.

Реакція не лише на порушення правил дорожнього руху

Крім безпеки дорожнього руху, дорожня патрульна поліція відповідає також за громадську безпеку. Патрульні повинні реагувати на повідомлення про правопорушення за їхнім маршрутом патрулювання. Таким чином повноваження дорожньої поліції ширші, ніж повноваження ДАІ.

Камери вимірювання швидкості

У майбутньому патрульні автомобілі планується обладнати сучасними камерами вимірювання швидкості. Ці камери фіксуватимуть перевищення швидкісного режиму. За результатами цього фіксування патрульні зможуть притягнути порушника до відповідальності на місці.

На даний момент приймається рішення про модель вимірювального приладу, який встановлюватимуть в автомобілях патрульних. До таких приладів повинен бути випущений технічний регламент і вони мають бути сертифіковані, після чого надійдуть у розпорядження патрульних.

За що можуть зупинити автомобіль

Патрульні поліцейські будуть зупиняти автомобілі виключно на підставах, описаних у законі про Національну поліції. Відповідно до закону, причин для зупинки може бути 9:

1. Порушення водієм правил дорожнього руху;

2. Очевидні ознаки, які свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3. Наявність інформації про причетність водія або пасажира транспортного засобу, а також самого транспортного засобу або його вантажу до ДТП чи іншого правопорушення;

4. Транспортний засіб перебуває у розшуку;

5. Необхідність опитати водія чи пасажирів, які є або можуть бути свідками скоєння ДТП або правопорушення;

6. Необхідність залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським. Або ж як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП;

7. Рішення уповноваженого органу державної влади про обмеження або заборону руху;

8. Спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9. Порушення використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

На даний момент дорожня патрульна поліція не здійснює так званих «сліпих» перевірок, зокрема, для виявлення випадків водіння у нетверезому стані. Для цього необхідні зміни в законодавство.

Крім того, дорожня патрульна поліція не буде влаштовувати так звані «засідки у кущах», а її екіпажі 90% часу будуть перебувати в русі.


Не пропустіть